Poslovni Dnevnik

Reforma na ledu, liječnika sve manje

Posljedice krize vlasti na zdravtsvo

-

Zdravstvo

je među resorima koji od krize vlasti i odgađanja reformi imaju najviše štete, a rezultat bi mogao biti rast dubioza u sustavu i sve ozbiljniji egzodus liječnika specijalis­ta. Upućeni se međutim nadaju da aktualna Vlada ni neće provesti neke od ideja koje su najavljiva­li, od reforme hitne službe do izmjene modela plaćanja bolnicama koji je ipak pridonio značajnom smanjenju duga. Tome je pomogao i izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje iz državne riznice, čime je zdravstvu vraćen novac koji se uplaćuje putem doprinosa.

Naime, prema podacima Udruge poslodavac­a u zdravstvu, ukupni dug zdravstven­ih ustanova prošle godine je iznosio 2,17 milijarde kuna, a većina se odnosi na bolnice koje su na kraju prošle godine bile u minusu 1,9 milijardi kuna. Lani su bolnice napravile novi dug od 211,3 milijuna kuna, što je mnogo manje novog duga nego godinu prije, kad su se bolnice zadužile za 1,4 milijarde kuna.

Uz izmjene modela plaćanja, zaduživanj­e je smanjeno izmjenama ugovaranja primarne zdravstven­e zaštite, a sljedeći korak bila provedba masterplan­a bolnica koja je trebala krenuti od početka ove godine, no za sad je jasno da se i uz opstanak ove Vlade ništa neće promijenit­i prije jeseni.

Ministarst­vo Daria Nakića je, doduše, uspjelo donijeti pravilnik o dopunskom radu liječnika, no još uvijek na red nisu došli zakoni koji će regulirati novi sustav menadžment­a u bolnicama ili pak omogućiti razvoj zdravstven­og turizma.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Sljedeći korak bila bi provedba masterplan­a bolnica
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Sljedeći korak bila bi provedba masterplan­a bolnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia