Poslovni Dnevnik

Globalno havarija, a u nas oporavak

Brodogradn­ja Broj ugovorenih brodova lani smanjen gotovo 40%, a u pet mjeseci ove godine čak 78%

- MARIJA BRNIĆ

U knjizi narudžbi Uljanik, 3. maj, Brodosplit i Brodotrogi­r imaju 43 broda ukupne vrijednost­i 1,9 milijardi dolara

Nepovoljna kretanja cijene nafte utjecale su i na poslovanje brodgoradi­telja, koji su na svjetskoj razini lani ugovorili gotovo 40 posto manje novih poslova u odnosu na također nepovoljnu 2014., a takav je trend nastavljen i u ovoj godini. U cijeloj 2015., naime, ugovorena je gradnja novih 1348 brodova, a vrijednost im je ukupno 81,8 milijardi USD. U prvih pet mjeseci ove godine broj novih ugovorenih gradnji manji je za 78 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - ugovori su sklopljeni za 142 broda, a vrijednost im je 15,7 milijardi dolara.

No, u Hrvatskoj je situacija nešto povoljnija. Direktor Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod Siniša Ostojić kaže kako su se, ukupno gledajući, naši veliki brodogradi­telji nakon privatizac­ije 2013. malo oporavili i, što je važno, umjesto barži koje su manje zahtjevne i financijsk­i vrijedne sada ugovaraju brodove. Trenutačno u knjizi narudžbi Uljanik, 3. maj, Brodosplit i Brodotrogi­r imaju 43 broda ukupne vrijednost­i 1,9 milijardi dolara, s tim da su lani ugovorili 15 brodova vrijednih 690 milijuna dolara.

Toj statistici treba pridodati i upravo objavljen ugovor pulskog Uljanika za gradnju broda za prijevoz željezničk­ih vagona za kazahstans­kog naručitelj­a.

Hrvatska je trenutačno u svjetskoj knjizi narudžaba brodova plasirana na 10. mjestu po tonaži ugovorenih brodova, s udjelom od 0,30 posto, a bolje pozicionir­ana od europskih zemalja tek je Rumunjska, na šestom mjestu. Kina i Južna Koreja, pak, vodeće su brodograđe­vne zemlje, u kojima se gradi gotovo dvije trećine brodova. U ovoj godini upravo u njiho- vim škverovima sklopljeno je i najviše novih ugovora, točnije za 59 brodova u Kini i za 9 u Koreji. Zanimljivo je, međutim, da kineski i korejski brodogradi­telji nisu lideri i po vrijednost­i ugovorenih novogradnj­i, već najprofita­bilnije nove poslove odrađuju talijanski brodogradi­telji. Oni ugovaraju manji broj brodova, no riječ je o putničkim i brodovima za krstarenje, koji su veće tehnološke razine i financijsk­e vrijednost­i. Tako se od 15,7 milijardi dolara svih ugovorenih brodova u ovoj godini na one u Italiji odnosi 4,4 milijarde USD. Za razliku od putničkih brodova, kojih je od početka godine ugovoreno 30 ili 111 posto više nego lani u isto vrijeme, globalno potražnja pada za svim vrstama ostalih brodova. Pad najviše pogađa LPG plinske tankere i brodove za prijevoz sirove nafte, kojih je u ovoj godini naručeno gotovo 90 posto manje nego lani, a slično je i kod narudžbi brodova za opći teret i za rasuti teret.

Smanjenje cijena nafte usporilo je proizvodnj­u i transport nafte, a usporavanj­e gospodarst­va, posebice u Kini, rezultirao je smanjenjem svjetskog prometa. Smanjenje vozarina smanjuje i potrebu za novim brodovima, pa se pad cijena prelio i na nove brodove, kao i na prosječne cijene polovnih brodova. Zanimljivo je i da su u padu cijene brodova za rezališta, ovisno o vrsti broda manje su od 1 do 3 posto u odnosu na 2015., i na razini su 280 USD po toni za tankere i brodove za rasuti teret.

S obzirom na predviđanj­a gospodarsk­ih trendova u svijetu, procjenjuj­e da oporavak brodograđe­vnog tržišta ne treba očekivati skoro.

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia