Poslovni Dnevnik

U Čaporicama niče pomorski centar

Mornari u zaleđu Tvrtka Posada u prvu fazu Navis training centra ulaže 25 milijuna eura

-

Uposlovnoj zoni Čaporice nedaleko od Trilja na 25 tisuća kvadrata uskoro bi se trebao početi graditi Navis training centar, jedini takve vrste u ovom dijelu Europe, koji će u prvoj fazi gradnje koštati 25 milijuna eura, najavljeno je u ponedjelja­k.

Marijan Gržan sa zadarskog Pomorskog fakulteta rekao je da će se u pomorskom centru, u koji će investirat­i tvrtka Posada uz pomoć partnera iz Irske, otvoriti noizgubili va radna mjesta, uz rast broja noćenja, te omogućiti izvoz znanja.

“Prednosti Centra su što je u njemu sve na jednome mjestu, a imat će i najsuvreme­nije uvjete i konkurentn­u cijenu. Investitor očekuje da će u Centru najviše biti pomoraca iz Hrvatske, ali da će dolaziti i iz Crne Gore, Italije, Mađarske, Srbije, Slovenije te Ukrajine, Bugarske i Rumunjske”, kazao je Gržan. Bit će to konkretan trening centar, pomorci će moći reći da su stvarno nešto naučili, rekao je predstavni­k investitor­a Neno Vrgoč.

Zemljište za centar je kupljeno, a slijedi ishođenje građevinsk­e dozvole. Vrgoč očekuje da će kroz jednu smjenu u centru prolaziti najmanje 100 pomoraca. Pomorci će u Centru boraviti najmanje po četiri, dana što otvara mogućnosti za malo i srednje poduzetniš­tvo, ho(s)tele, restorane.

“Na ovom projektu radimo već 16 mjeseci, koliko smo na rješavanju zemljišta odnosno administra­tivnih procedura. Držim da se takve stvari ne smiju događati jer većina investitor­a koji dolaze u Hrvatsku zbog takvih stvari odlaze, a mi smo ovu investicij­u jedva zadržali, i to samo zato što je investitor domaći čovjek. U drugim državama su mu se nudili puno bolji i brži uvjeti, no ostao je ovdje”, kazala je Ivana Ninčević iz Poduzetnič­kog centra Solin.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia