Poslovni Dnevnik

Junckerov plan na dobrom putu, EK širi aktivnosti

Novi smjer Europska komisija predstavil­a smjernice za pomoć potrošačim­a, poduzećima i javnim tijelima Rezultat Europski fond za strateška ulaganja djeluje u 26 država članica i čekaju se odobrenja za ulaganja od 100 mlrd. eura POTREBNE SU INOVACIJE I U P

- TOMISLAV OHAREK

Ekonomija suradnje brzo se razvija, nacionalna i lokalna tijela na nju reagiraju nizom različitih regulatorn­ih mjera

Europska komisija predstavil­a je prošlog tjedna smjernice kojima je cilj pomoći potrošačim­a, poduzećima i javnim tijelima da se s pouzdanjem uključe u ekonomiju suradnje. Tim se novim poslovnim modelima, ako ih se potiče i razvija na odgovoran način, može znatno pridonijet­i zapošljava­nju i rastu u Europskoj uniji.

“Za konkurentn­o europsko gospodarst­vo potrebne su inovacije, bilo u području proizvoda ili u području usluga. Iduće novoosnova­no po-

Godinu nakon početka djelovanja Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), Komisija je razmotrila dobre aspekte provedbe Plana ulaganja, dijelove koje treba poboljšati i mogućnosti budućeg djelovanje. Pod upravom grupe EIB-a EFSU je na dobrom putu da ostvari planove o mobilizira­nju najmanje 315 milijardi eura dodatnih ulaganja u realno gospodarst­vo do sredine 2018. EFSU pruža jamstva u slučaju prvog gubitka, tako da je EIB mogao uložiti u veći broj projekata, ponekad u rizičnije projekte te brže nego što bi razvija. Kako postaje sve uobičajeni­ja u EUu, nacionalna i lokalna tijela na nju reagiraju nizom različitih regulatorn­ih mjera. Takvim rascjepkan­im pristupom novim poslovnim modelima stvara se neizvjesno­st za tradiciona­lne gospodarsk­e subjekte, pružatelje novih usluga i potrošače te bi se mogli ograničiti inovacije, to bio slučaj bez EFSUa. U cjelini EFSU već djeluje u 26 država članica te se očekuje da će na temelju dosadašnji­h odobrenja pokrenuti ulaganja u iznosu od 100 milijardi eura. Osobitu su korist od EFSU-a dosad ostvarila mala i srednja poduzeća. Kako bi potaknule jačanje aktivnosti EFSUa u državama koje u tom pogledu zaostaju, EIB i Komisija ojačat će aktivnosti lokalnog informiran­ja. Pokrenut je i Europski portal projekata ulaganja (EPPU), internetsk­u platformu koja okuplja europske promicatel­je projekata i ulagače iz EUa i šire.

Jyrki Katainen

potpredsje­dnik EK

Elzbieta Bienkowska

povjerenic­a za industriju isključivo krajnja mjera. Platforme ne bi trebale biti podložne ishođenju odobrenja ili dozvola ako djeluju samo kao posrednici između potrošača i onih koji stvarno pružaju usluge. Države članice trebale bi razlikovat­i građane koji povremeno pružaju usluge od profesiona­lnih pružatelja usluga, primjerice određivanj­em pragova razine aktivnosti.

Platforme za suradnju mogu biti izuzete od odgovornos­ti za podatke koje pohranjuju za one koji pružaju uslugu. Međutim, ne bi trebale biti izuzete od odgovornos­ti za bilo koju uslugu koju same pružaju, poput usluga plaćanja.

 ?? FOTOLIA ?? Rascjepkan­im pristupom novim poslovnim modelima stvara neizvjesno­st
FOTOLIA Rascjepkan­im pristupom novim poslovnim modelima stvara neizvjesno­st
 ?? PD ?? Jean-Claude Juncker
PD Jean-Claude Juncker

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia