Poslovni Dnevnik

EU traži rast u ekonomiji suradnje

-

duzeće visoke tržišne vrijednost­i u Europi moglo bi poteći iz ekonomije suradnje. Naša je uloga poticati regulatorn­o okruženje kojim se omogućuje razvoj novih poslovnih modela uz istodobnu zaštitu potrošača i osiguravan­je pravednog oporezivan­ja i uvjeta rada”, smatra Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentn­ost.

Kako doznajemo iz Europske komisije ekonomija suradnje brzo se otvaranje novih radnih mjesta i rast. “Ekonomija suradnje prilika je za potrošače, poduzetnik­e i poduzeća – ako svoj posao obavimo kako treba. Ako dopustimo da se naše jedinstven­o tržište rascjepka po državnim ili čak lokalnim granicama, cijela Europa bit će na gubitku. Dajemo pravne smjernice javnim tijelima i tržišnim subjektima radi uravnoteže­nog i održivog razvoja tih novih poslovnih modela. Pozivamo države članice da preispitaj­u svoju regulativu uzimajući u obzir te smjernice te smo im spremni pomoći u tom procesu”, dodala je povjerenic­a Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetniš­tvo te male i srednje poduzetnik­e. Kao što je najavljeno u Strategiji jedinstven­og tržišta, Komisija je dala smjernice državama članicama kako bi pomogla osigurati uravnoteže­n razvoj ekonomije suradnje. Prema njima, pružatelji usluga trebali bi biti obvezani na ishođenje odobrenja za poslovanje ili dozvola samo ako je to nužno za ispunjavan­je ciljeva od javnog interesa. Opća zabrana poslov a n j a trebala bi biti Komisija potiče platforme za suradnju da dobrovoljn­o nastave provoditi mjere za suzbijanje nezakoniti­h sadržaja na internetu i jačanje povjerenja.

Usto bi države članice trebale nastojati osigurati visoku razinu zaštite potrošača od nepoštene poslovne prakse, a da pritom ne nameću nerazmjern­e obveze privatnim osobama koje samo povremeno pružaju usluge. Pružatelji usluga i platforme u okviru ekonomije suradnje moraju plaćati poreze kao i svi drugi sudionici u gospodarst­vu. U primjenjiv­e poreze ubrajaju se porez na osobni dohodak, porez na dobit i porez na dodanu vrijednost. Države članice se potiče da nastave pojednosta­vljivati i pojašnjava­ti primjenu poreznih propisa na ekonomiju suradnje. Platforme u okviru ekonomije suradnje trebale bi u potpunosti surađivati s nacionalni­m tijelima kako bi se bilježile gospodarsk­e aktivnosti i olakšalo ubiranje poreza.

Komunikaci­jom se ujedno poziva države članice EUa da preispitaj­u i prema potrebi revidiraju postojeće zakonodavs­tvo u skladu s tim smjernicam­a. Komisija će pratiti regulatorn­o okruženje koje se brzo mijenja te gospodarsk­i i poslovni razvoj. Pratit će kretanje cijena i kvalitete usluga te utvrđivati moguće prepreke i probleme koji nastaju zbog različitih nacionalni­h propisa ili regulatorn­ih praznina.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia