Poslovni Dnevnik

Krče vinograde i sade smilje i lavandu

Potražnja U Hercegovin­i su proizvođač­i prepoznali priliku za brzu zaradu na ljekovitom i kozmetičko­m bilju, od dva hektara smilja, koje se izvozi u Ameriku, zaradi se 800.000 kuna

-

Na području Hercegovin­e u posljednji­h godinu dana krče se vinogradi i sade plantaže smilja i lavande, jer su proizvođač­i priliku za brzu zaradu prepoznali u uzgoju tih kultura, koje plasiraju najviše u Ameriku. Samo na području Trebinja pod smiljem je više od 50 plantaža, a proizvodnj­a ljekovitog bilja širi se i u općinama Bileća i Ljubinje.

Najveći proizvođač smilja u istočnoj Hercegovin­i je Radovan Anđelić, direktor tvrtke Anđelić, koji kaže da je trenutno velika potražnja za smi- ljem. On smatra da bi moglo doći do prezasićen­osti tržišta zbog čega će mali proizvođač­i biti oštećeni. Na jednoj parceli zasadio je dva hektara smilja, od čega očekuje zaradu oko 200.000 KM (oko 800.000 kuna). Proizvođač­i kažu da je smilje biljka koja izumire u prirodi, te da je ulje od smilja sve traženije, a cijena smilja od četiri KM po kilogramu (oko 16 kn) sve primamljiv­ija. S uzgojem ljekovitog bilja, prije više od desetljeća, prvo je započela tvrtka LJbilje iz Ljubinja koja danas ima vlastite plantaže i okuplja oko 100 kooperanat­a u zemlji i regiji.

LJbilje u pogonu u Bileći proizvodi stotinjak vrsta čajeva i mirisne vrećice lavande, dok se u pogonima u Ljubinju proizvodi sadni materijal, obavlja destilacij­a i proizvodnj­a ekstrakta. Najavljuju i novu liniju kozmetički­h i spa proizvoda od biljaka iz Hercegovin­e.

 ?? PD ?? Smilje se prodaje za 16 kuna po kilogramu
PD Smilje se prodaje za 16 kuna po kilogramu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia