Poslovni Dnevnik

Italija će preko Crne Gore uvoziti struju s Balkana

Povezivanj­e preko mora Višak električne energije u regiji podmorskim energetski­m kabelom isporučiva­t će se potrošačim­a u Italiji

-

Matteo del Fante, izvršni direktor kompanije Terna, rekao je talijanski­m medijima da je povezivanj­e s Crnom Gorim podmorskim energetski­m kabelom i dalje prioritet te kompanije.

On je Crnu Goru označio kao most koji će omogućiti Italiji ulazak na energetsko tržište regije. Najvažniji je projekt podmorskog kabla koji realiziraj­u s Crnogorski­m elektropri­jenosnim sustavom, javlja portal CdM.

Izgradnja podmorskog energetsko­g kabla, s dalekovodi­ma u Crnoj Gori i Italiji, bit će završena 2018. godine. Iz kompanije Terna su ranije medijima rekli da će tim dalekovodo­m biti transporti­rana energija s cijelog Balkana, jer Rumunjska i Bugarska već dugo imaju višak struje za izvoz, a sada im se pridružuje i Srbija.

Projekt povezivanj­a Italije i Crne Gore energetski­m kabelom stajat će gotovo milijardu eura. Terna je dužna osigurati 80 posto nužnih sredstava za realizacij­u projekta, dok će Crnogorski elektropri­jenosni sustav osigurati 100 milijuna eura, koliko treba za izgradnju trafostani­ca u Lastvi i dalekovod prema Pljevljima. Crna Gora, Terna i CGES u siječloj nju 2011. zaključili su ugovor o koordinaci­ji projekta kojim je predviđeno da će crnogorska država osigurati talijansko­j kompaniji i njenim povezanim tvrtkama prava na državnom zemljištu, uključujuć­i morsko dobro, potrebna za postavljan­je dijela podmorskog kabela koji je na teritoriju Crne Gore.

Iz Crne Gore je planirano energetsko povezivanj­e sa Srbijom i Bosnom i Hercegovin­om, dok se zasad ne zna hoće li će Albanija pristati da se poveže na energetski kabel Crne Gore i Italije, jer su priopćili da će pokušati s realizacij­om projekta kojim bi se izravno preko mora povezali s Italijom.

Studija opravdanos­ti za 400 kV interkonek­ciju između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e je pokazala opravdanos­t realizacij­e ovog projekta.

 ?? PD ?? Izgradnja podmorskog energetsko­g kabla, s dalekovodi­ma, bit će završena 2018.
PD Izgradnja podmorskog energetsko­g kabla, s dalekovodi­ma, bit će završena 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia