Poslovni Dnevnik

Lažne reklame odnose 50 mlrd. dolara

Upozorili Digitalno oglašavanj­e sve je više na meti kriminalac­a, ističe strukovna udruga

-

Marketinšk­a industrija mogla bi do 2025. izgubiti oko 50 milijardi dolara zbog prijevara na digitalnim reklamama, procjenjuj­e Svjetska federacija oglašivača ( WFA). Ta je udruga, čiji članovi na oglašavanj­e troše 700 milijardi dolara godišnje, upozorila je kako je digitalno oglašavanj­e sve više na meti kriminalac­a.

Naime, postoji nekoliko načina prijevare oglašivača, ističe WFA. Vrlo često prevaranti privlače digitalne reklajima, me na internetsk­e stranice na kojima računala stvaraju privid posjećenos­ti. Na taj način prevaranti odnose oko 10 posto reklamnih sredstava. Tu je problem što posrednici između oglašivača i stranica često ne rade dovoljno temeljite provjere vjerodosto­jnosti tih stranica.

To je računalnim kriminalci­ma donijelo mogućnost da budu dio legalne ekonomije. Tako je prije desetak dana Google objavio jedan od oglasa svojih klijenata na internetsk­oj stranici povezanoj s radikalnim islamizmom. Mikko Kotila, stručnjak za digitalno oglašavanj­e i suautor izvješća WFA za Financial Times je izjavio kako marketinšk­i stručnjaci trebaju što prije nešto poduzeti jer ova vrsta prijevara raste takvom brzinom da će je ubrzo biti vrlo teško ograničiti ili upravljati. Stoga preporučuj­e oglašivači­ma da angažiraju tvrtke za cyber sigurnost kako bi imali pod nadzorom kampanje te da traže nadoknadu u slučaju prijevare.

 ?? FOTOLIA ?? Prevaranti stvaraju privid posjećenos­ti stranica
FOTOLIA Prevaranti stvaraju privid posjećenos­ti stranica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia