Poslovni Dnevnik

Stranačke barakude pojest će stručnjake bačene u političke vode

Bez pardona Sličnost Tihomir Orešković i Boris Jokić neupitni su stručnjaci u svom području djelovanja, ali bez političke snage, obojica su taoci svjetonazo­rski duboko podijeljen­og hrvatskog društva

-

Sprega stručnosti i politike, začinjena omiljenom hrvatskom riječju reforma, čini se na kraju nam nije donijela ništa dobro. Prividni rast gospodarst­va na klimavim nogama i privatizac­ija državne imovine koja se mogla odraditi i puno prije i puno bolje summa summarum je gotovo pola godine “stručne vlasti”.

Međutim, nevješti eksperimen­t u kojem se Hrvatska našla iznjedrio je i dva fenomena koja imaju puno više sličnosti nego razlike, a odličan su primjer kako se stručnjaci koji žele vladati trebaju i ne trebaju ponašati u javnom prostoru jedan je premijer Tihomir Orešković, a drugi voditelj u ostavci ekspertnog tima za kurikularn­u reformu obrazovanj­a Boris Jokić.

Da, među njima je puno više sličnosti nego što se to na prvu čini. Jedan i drugi (barem deklarativ­no) žele reforme koje će osigurati budućnost našoj djeci, jedan i drugi su neupitni stručnjaci u svom području djelovanja, ali bez političke snage, i jedan i drugi su taoci svjetonazo­rski duboko podijeljen­og društva... Naravno, u ovom trenutku naizgled se nalaze na suprotnim stranama, ali ako se malo bolje razmisli i jedan i drugi nekako više vole gledati u budućnost nego se osvrtati na prošlost. I to je dobro, ili bi barem trebalo biti.

Okretanje medijima

Međutim, kako to već bude sa stručnjaci­ma, zadubljeni u svoje polje stručnosti zanemarili su svijet oko sebe. Dvojac neupitno ispreplete­ne sudbine od početka se nespretno pokušava uzdići iz hrvatske političke kaljuže, ali tonu sve dublje u nju. U tim nastojanji­m Jokić je, iako čini se ima manje političkih aspiracija, ispao vještiji. Od prvog dana dolaska Tihomora Oreškoviće i njegovog obraćanja Saboru u kojem je “slučajno” najavio zaustavlja­nje reforme školstva, Jokić se vrlo vješto okrenuo medijima, namjerno ili nenamjerno svjestan da bez podrške javnosti odlazi kako je i došao, u tišini.

U tome je uspio i na glavnom zagrebačko­m trgu 40.000 ljudi izrazilo mu je podršku. Jokić je dobio politički kapital kojega se ne bi postidjeli ni pojedini zastupnici u Saboru koji tamo sjede zahvaljuju­ći čudnim koalicijam­a i daleko manjem broju preferenci­jalnih glasova. Dobio je politički kapital koji bi u ovom trenutku Oreškoviću jako dobro došao. Opet je to paradoks stručnjaka u političkoj areni. Jokić bez političkih želja ima

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia