Poslovni Dnevnik

Na krilima tehnologij­e do 60 milijardi dolara

-

Wallmart će ponuditi vlastita rješnja za mobilna plaćanja, a već u suradnj s Uberom testira dostavu dronovima

Na nama je da nanovo osmislimo svijet trgovine, to ćemo i učiniti. To je obećanje pred čak 5700 djelatnika na godišnjem sastanku dioničara Wallmarta dao peredsjedn­ik Uprave te kompanije Doug McMillon.

Na impresivno­j ceremoniji u Bud Walton Areni u Fayettevil­leu čelnici najvećeg američkog trgovačkog lanca iznijeli su vizije njegove budućnosti postavivši ljestvicu “nebu pod oblake” izjavom da u iduće tri godine prihode planiraju povećati za čak 60 milijardi dolara.

Da je digitaliza­cija i primjena novih tehnologij­a jedan od stupova budućnosti njihova poslovanja, McMillon je prezentira­o i na samoj pozornici održavši govor ispred golemog ekrana.

Na njemu je listao digitalnu knjigu te potom s njezine posljednje stranice “izvukao” pametni telefon kao uvertiru za govor o inicijativ­ama vezanim za online kupnju, korištenje autonomnih vozila i tehnologij­u vođenu glasovnim naredbama.

Wallmart će, rekao je, uskoro u svim američkim centrima ponuditi vlastita rješnja za mobilna plačanja i preuzimanj­e online kupljene robe u trgovinama, a već je poznato da u suradnj s Uberom testira dostavu dronovima.

Novu, digitalnu eru kompanije stare više od 50 godina nazvao je četvrtim poglavljem, no ono je počelo i prije njegova govora što dokazuje i dvije milijarde dolara uloženih u razvoj etrgovine u protekle dvije godine.

A da četvrto poglavlje neće protjecati glatko dokazuju brojke koje ocrtavaju proble- me Wallmarta koji se prilagođav­a vremenu suvremene trgovačke industrije.

Prošle su se godine, prvi put od kad su 1870. postali javna kompanija, suočili s padom prihoda, a istodobno troškovi osjetno rastu, ponajprije zbog podizanja cijene satnice za djelatnike u ukupno 4600 trgovina na američkom tržištu.

Ipak, tržišta kapitala pričaju veseliju priču, dionica je od početka godine porasla 16 posto iako je na godišnjoj razini zabilježil­a 4% minusa.

Promjene se uvode i u Upravu koja će umjesto dosadašnji­h 15 ubuduće imati 12 članova i bit će među najmlađima u državi s prosječnom starošću čl+anova od 57 godina, u odnosu na 63 koliki je nacionalni prosjek.

 ?? PD ?? Predsjedni­k Uprave Wallmarta Doug McMillon održao je govor na godišnjem skupu dioničara pred 5700 djelatnika
PD Predsjedni­k Uprave Wallmarta Doug McMillon održao je govor na godišnjem skupu dioničara pred 5700 djelatnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia