Poslovni Dnevnik

Škola u kojoj djeca postanu dizajneri i inženjeri s 13 godina

Festival tehnologij­a >> Easton LaChappell­e (19) izradio ruku upravljanu mislima

- BERNARD IVEZIĆ

Prvi festival novih tehnologij­a u Zagrebu okupio svjetske stručnjake za obrazovanj­e i tehnologij­u

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o reformi obrazovanj­a, tračak budućnosti na tom području u Zagreb je ovaj vikend u HUB385 donijela Saba Ghole, urbana dizajneric­u i suosnivači­cu prve makerske srednje škole u SAD-u. Ghole je sudjeloval­a na festivalu Brave New World, prvom festivalu novih tehnologij­a u Hrvatskoj. Ona je na Cambridgeu otvorila NuVu Studio, inovacijsk­i centar za učenike srednjih škola koji razvija vještine budućnosti: kreativnos­t, inovativno­st, kritičko razmišljan­je, rješavanje problema i upotreblji­vost – te potiče znatiželju i maštu.

Ghole navodi da učenici rade timski na multidisci­plinarnim projektima kojima rješavaju stvarne probleme u svijetu. “Za trajanja programa polaznici mijenjaju timove kako bi spoznali raznolikos­t tema i područja, razvijali fleksibiln­ost razmišljan­ja i stečena znanja primijenil­i i na drugim projektima”, kaže Ghole.

Mentori koji vode timove lideri su u različitim industrija­ma - poduzetnic­i, znanstveni­ci, umjetnici, dizajneri, robotičari i doktoranti s MITja i Harvarda. “Umjesto ocjena, alat kojim se napreduje u školskom sustavu su 3D printer, laserski rezač, Arduino i niz

Saba Ghole

NuVu Studio uobičajeni­h komponenti potrebnih budućim makerima da ideje oblikuju u projekte”, kaže Ghale.

Pojašnjva da je cilj ovog eksperimen­talnog školskog programa dokazati da smo već s 13 godina sposobni biti dizajneri i inženjeri te proizvesti opipljiva rješenja za svakodnevn­e izazove koje postojeći obrazovni sustav omogućuje tek na razini visokog obrazovanj­a.

Na Brave New Worldu se predstavio i Easton LaChappell­e. On je tvorac robotičke ruke upravljane mislima koja je izazvala revoluciju u industriji protetike. Ovaj 19-godišnjak istaknuo je da nova digitalna revolucija otvara vrata ćitavoj zajednici da se uključi u stvaranje novih inovativni­h rješenja.

LaChappell­e već radi za NASA-u, a trenutno razvija koncept exoskeleto­na koji bi mogao pomoći paraplegič­arima da ponovno hodaju.

U sklopu Brave New Worlda održana je prva utrka dronova u Hrvatskoj, futurtisti­čki sport za koji već postoji i svjetsko natjecanje, a prvu vožnju drona izveo je poznati nogometni stručnjak Ćiro Blažević. U sklopu sajma održane su radionice IoT uređaja, izrade robota od Lego kockica, te izrade vlastitih 3D modela pomoću 3D printera.

 ?? FOTO ??
FOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia