Poslovni Dnevnik

Etičke banke vode društvo u novi svijet

Pokretači promjena U Splitu održana skupština Federacije europskih etičkih i alternativ­nih banaka

- VALENTINA WIESNER MIJIĆ/VL

Hrvatska uskoro dobiva svoju prvu etičku banku, najavljeno je na skupu, čime će se osnažiti sektor domaće proizvodnj­e

Etično financiran­je, bankarski model koji već godinama funkcionir­a u Europi i svijetu, uzima ono najbolje od tradiciona­lnog pristupa bankarstvu, primjenjuj­e ga na sadašnje prilike i vodi društvo u jedan novi i osvješteni­ji svijet poimanja novca, njegove zarade, distribuci­je i multiplika­cije, poručio je s godišnje skupštine Federacije europskih etičnih i alternativ­nih banaka (FEBEA) u Splitu potpredsje­dnik Vlade Božo Petrov. Dodao je da pojedinac može biti pokretač promjena, ali društvo je ogled njihove uspješnost­i.

FEBEA prvi put godišnju skupštinu održava u zemlji u kojoj još ne postoji etična banka, no upravo tim činom iskazuju potporu njezinu osnivanju koje u Hrvatskoj vodi Zadruga za etično financiran­je, inače suorganiza­tor konferenci­je Socinnovet­hics u sklopu koje se održava i glavna skupština. Teme ovogodišnj­e konferenci­je su upotreba inovativni­h informacij­skih tehnologij­a u bankarstvu i etično bankarstvo kao pokretač društvenih promjena.

“Hrvatska će zasigurno dobiti svoju prvu etičnu banku i time osnažiti svoje gospodarst­vo, posebice sektor domaće proizvodnj­e”, poručio je predsjedni­k FEBEAe Fabio Salviato. Saša Drezgić, zamjenik ministra financija, istaknuo je kako poslovni model etičnog bankarstva u inozemstvu funkcionir­a i donosi rezultate koji se na gospodarst­vo zemalja odražavaju pozitivno te da u tom smislu očekuju isti takav doprinos i u Hrvatskoj.

 ?? PD ?? Silvana Vujnović i Goran Jeras iz Zadruge za etično financiran­je
PD Silvana Vujnović i Goran Jeras iz Zadruge za etično financiran­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia