Poslovni Dnevnik

‘Konačno moramo početi raditi i donositi odluke’

Svima je dosta Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, na potpisivan­ju ugovora s belgijskim Ardom jasno poručio političari­ma:

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Političkih borbi uvijek je bilo i bit će. One su potpuno normalne, poručio je prvi čovjek Agrokora

Svi smo uzbuđeni oko naše političke situacije, “zabavljamo” se hoće li se koalicija dogovoriti ili ne. Političkih je borbi uvijek bilo i bit će, one se dešavaju i ja bih rekao potpuno su normalne.

No ono što mi kao poduzetnic­i ne prihvaćamo jest da imamo problema po pitanju nalaženja radnika za turizam, građevinar­stvo, trgovinu... Iz zavoda za zapošljava­nje dobili smo 4000 adresa, od kojih nam se javilo 200 nezaposlen­ih, a od njih je ostalo raditi samo 40 ljudi. Na burzi je i 3000 kuhara, a mi za naše hotele nismo uspjeli nijednog dobiti pa pozivam medije neka rasvijetle takve slučajeve, u čemu je problem, kako je tako puno nezaposlen­ih, a nitko neće ni raditi ni djelovati.

Poručio je to čelnik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon jučerašnje­g potpisivan­ja joint venture ugovora s bel- gijskim Ardom, najvećih europskim proizvođač­em zamrznutog voća, povrća i začinskog bilja.

Ugovorom vrijednim gotovo 400 milijuna kuna dvije su kompanije postale ravnopravn­i vlasnici tvrtke Vinka, s ciljem da ta vinkovačka tvrtka postane vodeći proizvođač zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi. Uz značajnu investicij­u u povećanje proizvodni­h kapaciteta, proizvodnj­a bi se u narednom razdoblju u Vinki trebala učetverost­ručiti – sa 15 na 60 tisuća tona godišnje, čime bi se otvorio i veliki broj radnih mjesta, direktno 100tinjak, a indirektno i više od 1000.

Za Ardo pak, koji već ima 200tinjak pogona od prerade do pakiranja i distribuci­je u Europi, ugovor predstavlj­a dalji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi i snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabi­lnim lokalnim partnerom.

Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijs­ko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnj­u u istočnoj Europi.

Mi vjerujemo u snažan poljoprivr­edni potencijal doline Dunava.

NA BURZI JE 3000 KUHARA, A MI ZA NAŠE HOTELE NISMO USPJELI NIJEDNOG DOBITI, KAŽE TODORIĆ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia