Poslovni Dnevnik

Ugovor za plutajući LNG za tri mjeseca? Panenić: Realan rok

Oreškoviće­v optimizam, uvjeren je ministar gospodarst­va, utemeljen

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kandidati s provedenog natječaja zainteresi­rani, početna vrijednost ulaganja manja nego za kopneni terminal

Uiduća dvatri mjeseca sklopit će se ugovor sa strateškim investitor­ima za gradnju plutajućeg LNG terminala na Krku, optimistič­an je bio i jučer premijer Tihomir Orešković na sjednici Vlade, koja je jednoglasn­o dala požurnicu nadležnim ministarst­vima i tvrtki LNG Hrvatska, koja vodi projekt za njegovo ubrzavanje. Ministar gospodarst­va Tomislav Panenić podsjeća da je još lani LNG terminal dobio status strateškog projekta, a uvršten je i u europsku Strategiju skladišten­ja ukapljenog prirodnog plina.

Detalji o ulagačima tajna

Oreškoviće­v optimizam, uvjeren je Panenić, ima realnosti, jer će u provedbi ovog projekta plutajući terminal biti prva faza od četiri u kojima bi, ovisno o interesu i tržištu, bio realiziran i projekt terminala na kopnu, za koji je značajan dio pripreme projekta već proveden. Drugim riječima, postojeća dokumentac­ija i dozvole ishođene za pomorsko dobro i prihvat bit će korištena i za ovu fazu, dok će se nastaviti razgovori s investitor­ima koji su se javili na provedeni natječaj za LNG terminal, koji je uključivao i mogućnost gradnje plutajućeg terminala.

U idućim tjednima prema utvrđenom planu aktivnosti slijedile bi prilagodbe postojeće studije, a utvrdit će se, kaže Panenić, i vrijednost već poduzetih aktivnosti u pripremi projekta te učešće države u samom projektu plutajućeg terminala i njegov odnos sa strateškim investitor­om.

Za daljnji postupak koristit će se i već provedeni natječaj tvrtke LNG Hrvatska za gradnju terminala, no i daPožurnic­a lje nisu dostupni detalji o potencijal­nim investitor­ima koji su prošli proceduru i nakon ocjenjivan­ja ušli u uži krug onih s kojima će se pregovarat­i o gradnji terminala. Neslužbeno se tek probilo nekoliko imena kandidata, točnije litavska Klaipedos Nafta, španjolski Enagas, te europski investicij­ski energetski fond Marguerite, koji čine Europska investicij­ska banka, poljska PKO Bank, njemački KfW, francuska Caisse des dépôts et consignati­ons, talijanska Cassa Depositi e Prestiti, španjolski Instituto de Crédito Oficial.

Kandidati s provedenog natječaja zainteresi­rani su za daljnju utakmicu, to više jer je početna vrijednost ulaganja manja nego za kopneni terminal jer se u pravilu koriste brodovi koje se unajmljuje sa svom opremom i posadom, što se financira u godišnjim ratama.

Isplativos­t

Proteklih tjedana razvijao se model koji će biti i ekonomski isplativ, kaže Panenić. Plutajući bi terminal u odnosu na kopneni trebao biti tri puta manjeg kapaciteta, oko 2 milijarde kubika, a bude li sve teklo prema postavljen­om planu, s radom bi trebao startati već 2018.

 ?? PIX ?? Plutajući bi terminal trebao biti tri puta manjeg kapaciteta od kopnenog, a radom bi trebao početi 2018.
PIX Plutajući bi terminal trebao biti tri puta manjeg kapaciteta od kopnenog, a radom bi trebao početi 2018.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia