Poslovni Dnevnik

AZTN kaznio kartele sa 17,4 milijuna kuna

Vlada Izvješće o tržišnom natjecanju 2015.

-

Vlada RH na sjednici održanoj u srijedu prihvatila je Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je lani riješila 667 predmeta te izrekla više od 17,5 milijuna kuna upravno-kaznenih mjera, a od čega se čak 17,4 milijuna odnosi na zabranjeni­h horizontal­nih sporazuma, odnosno kartele- ostatak se odnosi na nepodnošen­je prijave koncentrac­ije.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća, AZTN je utvrdio postojanje triju kartela i to: na tržištu igara na sreću, privatne tjelesne zaštite i najma nautičkih vezova.

Najviše su, ukupno 9,7 milijuna kuna, platili poduzetnic­i uključeni u kartel priređivač­a igara na sreću klađenja. Među vlasnicima lanaca kladionica najveću je kaznu, 6,5 milijuna kuna, morala platiti Super sport kladionica, za koju je Agencija utvrdila da je s još četiri kladionice sklopila zabranjeni, kartelski sporazum.

U istom je predmetu Prva sportska kladionica kažnjena s kaznom od 2,2 milijuna kuna, Germania Sport sa 533.000 kuna, Favorit sportska kladionica sa 371.000 kuna i Bolus sa 99.000 kuna. AZTN je također utvrdio postojanje kartela na tržištu usluga privatne tjelesne zaštite. Tamo je tržišno natjecanje narušeno tako što su izravni tržišni takmaci dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune, a AZTN je utvrdio da taj dogovor ima sve elemente kartelnog sporazuma pa ih je kaznio ukupnom kaznom od 5,3 milijuna kuna. Sokol Marić je zbog kartela morao platiti 1,3 milijuna kuna, Securitas Hrvatska milijun kuna, BilićErić 942.000, AKDZaštita 905.000, Klemm Sigurnost 657.000, V grupa 289.000 i Arsenallve­zić 171.000 kuna.

Napokon, AZTN je zaključio i da djelovanje HGK i devetero članova Udruženja nautičkog turizma ima obilježja kartela. ACI je kažnjen sa 1,1 milijuna kuna, Marina Dalmacija sa 326.000 kuna a Komora sa 100.000 kuna. Naknadno je ta odluka osporena na upravnom sudu.

Posebno važnim u AZTNu smatraju što su lani zaprimili prvi zahtjev za primjenu pokajničko­g programa, institutu koji sudionicim­a kartela omogućuje imunitet ili umanjenje

kazne.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Mladen Cerovac, čelnik AZTN-a
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Mladen Cerovac, čelnik AZTN-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia