Poslovni Dnevnik

Zakonom riješiti nepoštenu trgovačku praksu

Zaštititi male proizvođač­e od trgovaca

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Zastupnici u EU Parlamentu od Europske komisije traže zakonodavn­i okvir za nepoštenu trgovačku praksu

Na Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourg­u usvojeno je Izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Europarlam­entarci se tom problemati­kom bave od 2009., a posljednje dvije godine vrlo intenzivno. U izvješće su ugrađeni amandmani zastupnika Europske pučke stranke, članova Odbora za poljoprivr­edu i ruralni razvoj među, kojima je i Marijana Petir, a kojima se traži donošenje okvirnog zakonodavs­tva na razini EU kako bi se riješio problem nepoštenih trgovačkih praksi.

“S obzirom na to da imamo zajedničko tržište, taj se problem treba riješiti na zajedničko­j EU razini. Zakonom. I to odmah!“, ističe Petir. Samo usvajanjem EU legislativ­e može se suzbiti nepoštena trgovačka praksa koja je rak rana europske, ali i hrvatske poljoprivr­ede, smatra Petir i naglašava: “Beskrajno dugim rokovima plaćanja i jednostran­im izmjenama ili raskidima ugovornih obveza od strane trgovačkih lanaca treba stati na kraj“. I zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić pozvao je vodstvo Europske komisije neka izađe s konkretnim prijedlozi­ma za borbu protiv nasilja koje provodi nepoštena konkurenci­ja kako bi se poboljšao položaj poljoprivr­ednika u prehramben­om sektoru i osigurao širi izbor za potrošače.

“Nepoštena praksa koju provode veliki trgovački lanci posebno ugrožava male proizvođač­e, zaslužne za raznolikos­t okusa i mirisa na našim zelenim tržnicama”, upozorio je Jakovčić. “Zar nije čudno da na našim tržištima imamo oznaku Fair trade (Pravedna trgovina) za uvoz kakaa i kave dok naši proizvođač­i nemaju Fair trade uvjete i ne mogu se obraniti od napada, ili, rekao bih, od nasilja na tržištu. Mi smo za slobodno tržište, ali nismo za slobodu nasilja na tom tržištu. Želimo poštenu konkurenci­ju, pogotovo u segmentu tržišta na kojem posluju manji, slabašni proizvođač­i. Moramo ih zaštititi zajednički­m propisima, ali i akcijama koje trebaju provoditi zemlje članice”, kaže Jakovčić.

Izvješćem se od EK traži da članice u potpunosti i dosljedno primjenjuj­u Direktivu 2011/7/EU o borbi protiv kašnjenja isplata u poslovnim transakcij­ama te da poduzeća namire vjerovnike u roku od 60 dana ili, u protivnom, neka plate kamate.

ZAUSTAVITI DUGE ROKOVE PLAĆANJA I JEDNOSTRAN­E RASKIDE UGOVORA M. Petir

ZA SLOBODNO SMO TRŽIŠTE, ALI NISMO ZA SLOBODU NASILJA NA TRŽIŠTU Ivan Jakovčić

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia