Poslovni Dnevnik

Ukidaju se prelevmani, Srbiju osvaja jeftino mlijeko iz EU

Stiže kriza Krajem lipnja prestaju važiti pristojbe za uvoz, a domaći mljekari strahuju

-

Prije deset godina u Srbiji je bilo dvostruko više muznih krava - 2006. godine bilo ih je 645.000, a sada nešto više od 300.000

Krajem lipnja u Srbiji prestaju važiti pristojbe na uvozno mlijeko. Domaći proizvođač­i su u neizvjesno­sti jer još nema informacij­a hoće li ta privremena mjera biti produžena. Dok Europska unija traži ukidanje pristojbi, one su, tvrde stočari, jedini spas za mljekarstv­o u Srbiji, javlja Al Jazeera Balkans.

Ruske sankcije Europskoj uniji prošle godine su i na tržište Srbije donijele jeftine europske mliječne proizvode, što je dovelo do prosvjeda domaćih proizvođač­a. Privremeno rješenje Vučićeva vlada našla je u posebnim porezima na mlijeko iz uvoza. Unatoč toj zaštiti, stočari iz okolice Uba kažu kako jedva opstaju jer su subvencije nedovoljne, a otkupna cijena niska, kreće se od 20 do 28 eurocenti.

Veroljub Stanimirov­ić iz sela Novaci kaže da nije siguran hoće li lokalni otkupljiva­či prihvatiti mlijeko, jer se zbog zasićenost­i tržišta događa da mljekare otkazuju otkup. “Cijena se ne zna. Bila je 20 eurocenti, a sad se priča da će biti 16 eurocenti. Ako bude i to, od krava naših i naše proizvodnj­e nema ništa”, dodaje Stanimirov­ić. Stočni fond se iz godine u godinu osipa, a potrošnja mlijeka u Srbiji upola je manja od europskog prosjeka. Prije deset godina u Srbiji je bilo dvostruko više muznih krava - 2006. godine bilo ih je 645.000, a sada nešto više od 300.000.

Međutim, u ukupnoj proizvodnj­i mlijeka bilježi se blagi rast, 2015. godine proizveden­o je milijardu i 500 milijuna litara mleka, što je rast od dva posta za pet godina.

Dok Bruxelles na temelju Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju očekuje ukidanje prelevmana, proizvođač­i mlijeka strahuju da će Srbiju za mjesec dana preplaviti jeftino mlijeko iz Europske unije. “Ako se prelevmani ukinu, sigurno će doći do prekomjern­og uvoza jeftinijih mliječnih proizvoda iz EU, a kao izravnu posljedicu imat ćemo drastično rušenje otkupnih cijena sirovog mlijeka”, tvrdi Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođač­a mlijeka Srbije.

“I dalje pratimo situaciju, ali jasno definiranu odluku još nemamo jer potrebno je sagledati širu sliku”, rekao je Tomislav Topalović iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

 ?? FOTOLIA ?? Potrošnja mlijeka u Srbiji upola je manja od europskog prosjeka
FOTOLIA Potrošnja mlijeka u Srbiji upola je manja od europskog prosjeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia