Poslovni Dnevnik

Europske tvrtke političari­ma u SAD-u donirale 10 mlrd. dolara

-

Većinu donacija dobili su republikan­ci, a razlog je krajnje pragmatiča­n, oni trenutno kontrolira­ju američki Kongres

Uameričku predizborn­u kampanju ne ulažu samo američke tvrtke i sindikati nego i europske tvrtke. Najveći donatori su jedna švicarska banka i britanski proizvođač oružja.

Analiza Deutsche Wellea o donacijama za američku predizborn­u kampanju pokazala je da su američke tvrtkekćer­i međunarodn­ih koncerna u ovom izbornom ciklusu kandidatim­a donirale 9,8 milijuna eura. Većina, odnosno 8,6 milijuna dolara, dolazi iz tvrtki sa sjedištem u Europi. Podatke prati i objavljuje Center for Responsive Politics. Osim tvrtki iz Europe donirale su tvrtke iz samo još pet zemalja: Japan (597.000$), Izrael (159.000$), Kanada (108.000$), Meksiko (61.000$) i Australija (32.000$).

Aktivni Švicarci

Inače, stranci bez stalnog prava boravka u SADu i strane tvrtke ne smiju donirati novac za američke izbore. Ali, za američke tvrtkekćer­i stranih poduzeća to ne vrijedi. Kao i tvrtke sa sjedištem u SADu i one mogu sasvim legalno za svoje američke suradnike i njihove obitelji osnivati rganizacij­e za skupljanje političkih donacija tzv. Political Action Committee (PAC). Sve takve organizaci­je moraju biti registrira­ne kod američkog izbornog povjerenst­va FEC. “To me ne iznenađuje”, kaže o financijsk­om angažmanu tvrtki iz Europe James Davis, dekan fakulteta School of Economics and Political Science na Sveučilišt­u u St. Gallenu u Švicarskoj. Takve organizaci­je PAC i puno nepregledn­ije superPAC danas igraju važnu ulogu u formulacij­i i artikulaci­ji političkih interesa, kaže Davis. “Danas čovjek u američkoj politici na sebe skrene pozornost tako što da veliku donaciju”, naglašava Davis.

Najveći donator nekog PACa iz inozemstva je švicarska banka UBS. Preko njezinog američkog PACa kandidatim­a na izborima za američki Kongres darovano je 741.750 dolara, većinom republikan­cima. Primatelji donacija su, među ostalima, Jeb Hensarling i Sean Duffy. Hensarling je pred- sjednik Odbora za nadzor financijsk­e branše u američkom Predstavni­čkom domu. Duffy je predsjedni­k Pododbora za nadzor novčarskih ustanova. Obojica su dobili najveći mogući iznos od po 10.000 dolara.

Drugi najveći donator je britanski proizvođač oružja BAE Systems. Njegov PAC je donirao 412.500 dolara kandidatim­a na izborima za Kongres, većinom republikan­cima. Najveće iznose (po 10.000 dolara) dobili su republikan­ski članovi kongresa Mac Thornberry i John McCain. Thornberry je predsjedni­k Odbora za vojsku u Predstavni­čkom domu, McCain predsjedni­k Odbora za vojsku u Senatu.

Treći najveći donator je Organizaci­ja za skupljanje donacija francuskog farmaceuts­kog koncerna Sanofija. Ona je za kongresne izbore donirala 404.975 dolara. Među primatelji­ma donacija je primjerice republikan­ski zastupnik u Kongresu Fred Upton (9.000 dolara). Upton je predsjedni­k Odbora za energiju i trgovinu u Predstavni­čkom domu. Odbor je,među ostalim, mjerodavan za javno zdravstvo i medicinska istraživan­ja.

Magnet za donacije

Najveći PAC povezan s Njemačkom pripada američkoj tvrtkikćer­i kemijskog koncerna BASF. On je kandidatim­a za Kongres darovao 312.250 dolara. Među primatelji­ma najvećih donacija (8.500 dolara) je republikan­ac Kevin McCarthy, trenutni predsjedni­k zastupničk­og kluba republikan­aca u Predstavni­čkom domu.

U vezi s donacijama BASF je elektronič­kom poštom odgovorio da “financijsk­a potpora kandidata počiva na različitim čimbenicim­a, među ostalim na stajališti­ma kandidata o političkim pitanjima, članstvu u nekom važnom odboru ili, primjerice, zastupa li kandidat neku izbornu jedinicu u kojoj BASF ima predstavni­štvo ili u kojoj žive brojni zaposlenic­i BASFa”.

Profesor James Davis nije uvjeren u neovisnost organizaci­ja PAC u odlučivanj­u kome će donirati novac. Jer, većina novca se upotreblja­va ciljano i strateški. Po Davisu ima jasnih razloga zašto većina novca ide republikan­cima i zašto neke osobe budu izabrane za donacije. “Donacije idu republikan­cima jer republikan­ci kontrolira­ju Kongres”, kaže Davis.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia