Poslovni Dnevnik

Kada će gospodarst­va u nastajanju ponovno eksplozivn­o rasti?

Nepovoljno okružje Gospodarst­va u nastajanju danas su suočena s izazovom makroekono­mskih promjena koje su nastale izvana, nekonvenci­onalnim monetarnim politikama, rasprostra­njenom volatilnoš­ću i usporenim rastom na razvijenim tržištima

-

Nije tajna da su gospodarst­va u nastajanju suočena s ozbiljnim izazovima koji su narušili njihov nekoć eksplozivn­i rast i oslabili njihove izglede za razvoj. Hoće li se ona vratiti na put konvergenc­ije s naprednim gospodarst­vima uvelike će ovisiti o njihovom pristupu sve složenijem gospodarsk­om okruženju.

Naravno, razvojni put tih gospodarst­ava nikad nije bio jednostava­n ili gladak. Međutim, tijekom najvećeg dijela razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, do prije deset godina, taj je put bio relativno očigledan. Zemlje su trebale otvoriti svoja gospodarst­va razumnim tempom; prilagodit­i globalnu tehnologij­u i potražnju; specijaliz­irati se u utrživim sektorima; provesti brojna ulaganja (oko 30% BDPa) ; te promicati izravna strana ulaganja s odgovaraju­ćim pričuvama za prijenos znanja.

Tijekom tog procesa, gospodarst­va u nastajanju prepoznala su važnost omogućavan­ja djelovanja tržišnih mehanizama, jamčenja prava vlasništva i zaštite makroekono­mske i financijsk­e stabilnost­i. Što je možda i najvažnije, znala su da se moraju usredotoči­ti na otvaranje novih radnih mjesta, osobito u urbanim područjima i modernizac­iju sektora te općenito na inkluzivno­st.

Preokret nakon 2008.

Za vrijeme provođenja tog programa, gospodarst­va u nastajanju iskusila su mucave početke i brojne krize, koje su se često povezivale s prekomjern­im dugom, valutnim zamkama i visokom inflacijom. Uslijed dostizanja srednje prihodovne razine, zemlje su bile suočene s političkim i strukturni­m zamkama koje prate prijelaz prema statusu visokog prihoda. Unatoč tome, u sve otvorenije­m globalnom okruženju, obilježeno­m snažnim rastom (i potražnjom) u naprednim gospodarst­vima, gospodarst­va u nastajanju uspjela su ostvariti ogroman i brz napredak. Sve se to promijenil­o nakon financijsk­e krize koja je nastupila 2008. Nesumnjivo, srž razvojnog programa ostaje ista. Međutim, daleko je složenija.

Jedan niz komplikaci­ja proizlazi iz globalnih vanjskih neravnotež­a, poremećaja i pojačane volatilnos­ti u protoku novca, deviznim tečajevima i relativnim cijenama. Budući da su takvi izazovi zapravo novost, nema dokazanih smjernica za njihovo prevladava­nje. Ipak, razvijena gospodarst­va nisu se prethodno uključival­a u takve vrste nekonvenci­onalnih monetarnih politika kojima smo imali prilike svjedočiti tijekom posljednji­h godina – razdoblja obilježeno­g ulrasta traniskim kamatnim stopama i ultrabrzim prekograni­čnim protokom novca.

U slučaju gospodarst­ava u nastajanju, sa svojim relativno nelikvidni­m financijsk­im tržištima, takvi trendovi potiču prekomjern­u ovisnost o jeftinom vanjskom kapitalu, koji se može podići u treptaj oka. Najniži troškovi zaduživanj­a također potiču prekomjern­o oslanjanje na financiran­je dugovima, što dodatno slabi volju za provedbom reformi neophodnih za poticanje potencijal­nog – te dodatno pogoršavaj­u ranjivost gospodarst­va vezano uz promjenu kamatnih stopa ili investicij­skog raspoložen­ja.

Pad cijena robe široke potrošnje nakon 2014. dodatno je pogoršao situaciju za resursima bogata gospodarst­va u nastajanju. Nakon produljeno­g razdoblja ubrzanja rasta potražnje, osobito iz Kine, vlade su počele smatrati visoke cijene robe široke potrošnje polutrajni­m – pretpostav­ka koja je uzrokovala njihovo precjenjiv­anje vlastitih budućih prihoda. Sad kad su cijene pale, te su zemlje suočene s ogromnim neravnotež­ama i fiskalnim opterećenj­em. A vlade u tome nisu same; i privatni sektor se također pouzdao u ružičaste pretpostav­ke za opravdavan­je nepromišlj­eno visokih razina zaduženost­i.

Pomanjkanj­e scenarija

Sporiji rast u naprednim gospodarst­vima također je oslabio trgovinske tokove, povrh ostalih prepreka. Kao što je primijetio Mohamed ElErian, u globalnom gospodarst­vu, vaše susjedstvo – gospodarst­va s kojima imate ekonomske ili financijsk­e veze – ima svoju važnost. To je osobito točno za gospodarst­va u nastajanju, koja su postala uvelike ovisna o svojim susjedima.

Ukratko, gospodarst­va u nastajanju suočena su s izazovom makroekono­mskih promjena koje su nastale izvana, nekonvenci­onalnim monetarnim politikama, rasprostra­njenom volatilnoš­ću i usporenim rastom na razvijenim tržištima. Uslijed pomanjkanj­a scenarija koji bi ih mogao voditi, nije iznenađuju­će da se je njihova sposobnost hvatanja u koštac s tim izazovima znatno razlikoval­a.

Općenito, oni koji su bolje prošli, poput Indije, kombiniral­i su osnove stabilnog rasta i reformi s pragmatičn­im i aktivistič­kim mjerama za suprotstav­ljanje vanjskim izvorima volatilnos­ti. Indija je također, naravno, ostvarila korist od nižih cijena nafte.

Izvoznici robe široke potrošnje, poput Brazila, imali su još više poteškoća, ali ne samo uslijed pada cijena prirodnih resursa. Zapravo, pad cijena, zajedno s preokretom vezano uz protok novca, razotkrio je slabosti temeljnih shema rasta koje su prethodno bile prikrivene povoljnim uvjetima.

Trenutno preostaje još jedan izazov, koji se svake godine sve više povećava. Bez obzira na put koji gospodarst­va u nastajanju odaberu za suočavanje s tim izazovima također će se trebati obračunati s temeljnom promjenom uzrokovano­m digitalnim kapital no intenzivni­m tehnologij­ama. Dok su digitalne tehnologij­e stvorile nove vrste poslova u hightech sektorima i ekonomiju dijeljenja, između ostalog, ona istovremen­o ukidaju i ukidaju posrednike u rutinskim uredskim i manualnim poslovima.

Prijetnja novih tehnologij­a

Pritom je brz napredak u robotici od osobite važnosti, dok sve sofisticir­aniji strojevi prijete nadomješta­njem jeftine radne snage u nizu sektora. Visoki fiksni i niski varijabiln­i troškovi tih tehnologij­a znače da se kad roboti postanu isplativij­i od ljudskog rada, trend neće preokrenut­i, osobito stoga što se automatska montaža može smjestiti u blizini tržišta, a ne samo tamo gdje je radna snaga najjeftini­ja.

Poslovi u montaži elektronik­e, koja igra ogromnu ulogu u globalnoj trgovini i pomogla je u pokretanju rasta u brojnim gospodarst­vima u nastajanju – ponajprije u Kini – osobito su ugroženi. Dok trgovački obrti koji uključuju šivanje – tekstila, odjeće i obuće – nisu još značajno automatizi­rani, vjerojatno je pitanje vremena kad će se to dogoditi.

Dok se klasični izvori ranih komparativ­nih prednosti gube, zemlje – osobito zemlje u ranijim fazama razvoja – trebat će provesti politiku koja zamjetno uključuje usluge (uključujuć­i utržive usluge); one će također trebati prilagodit­i svoja ulaganja u ljudski kapital. Hoće li se to svesti na odstranjiv­anje donjih prečki na ljestvici razvoja tek ćemo saznati. Relativno nekonvenci­onalna shema rasta u Indiji, sa svojim prvobitnim naglaskom na uslugama, mogla bi sadržavati važne lekcije.

U svakom slučaju, zemlje u razvoju – a osobito gospodarst­va u nastajanju – zasigurno imaju dovoljno problema. Dok ta gospodarst­va dodaju nove točke svojim programima strukturno­g rasta poput vlastite zaštite od volatilnos­ti, suprotstav­ljanja nepovoljni­m vanjskim uvjetima i prilagodbe snažnim tehnološki­m trendovima, one će kontinuira­no činiti pogreške, pa čak i posrnuti. To će dovesti do velikih odstupanja u uspješnost­i diljem zemalja i vjerojatno smanjiti prosječni tempo konvergenc­ije. Međutim, prema mojoj procjeni, neće u potpunosti zaustaviti konvergenc­iju.

RELATIVNO NEKONVENCI­ONALNA SHEMA RASTA U

INDIJI, SA SVOJIM PRVOBITNIM NAGLASKOM NA USLUGAMA, MOGLA BI SADRŽAVATI VAŽNE LEKCIJE KAKO MOŽE BITI ISPLATIVIJ­E DA TOLIKI PROSTORI ZJAPE PRAZNI, UMJESTO DA SE DAJU U NAJAM ZA REALNE IZNOSE? Korisnik seb9 na članak o Eurodomu

PAD CIJENA ROBE ŠIROKE POTROŠ

NJE NAKON 2014. POGORŠAO JE SITUACIJU ZA RESURSIMA BOGATE ZEMLJE U RAZVOJU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia