Poslovni Dnevnik

Vipnet pokrenuo hrvatski pandan Indiegogoa i Kickstarte­ra - Cinipravus­tvar.hr

Grupno financiran­je Prema istraživan­ju Cambridga i EY-a, vlastite crowdfundi­ng platforme nemaju jedino Slovenija, Latvija, Litva, Luksemburg i Malta

-

Hrvatska

je dobila prvu crowdfundi­ng platformu nazvanu Cinipravus­tvar.hr. U prvih tjedan dana, i to bez pompe, na platformu, koju je razvio Vipnet, registrira­la se 21 udruga, devet ambasadora, pokrenuto je devet donatorski­h kampanja i prikupljen­o 120 kuna donacija.

Cinipravus­tvar.hr omogućuje građanima da preko debitne ili kreditne kartice izravno i bez provizije uplate donaciju točno onoj udruzi kojoj žele. Vipnet je odbio komentar projekta do službenog predstavlj­anja u petak. Na sajtu im piše da će za platformu procesiran­je transkacij­a obavljati PBZ. Kako doznajemo, tvrtki se ne mogu registrira­ti na ovu uslugu ni kao donatori ni kao primatelji donacija zbog restriktiv­nih hrvatskih zakona.

Jedine članice Europske unije koje još nemaju vlastitu crowdfundi­ng platformu, prema istraživan­ju Cambridga i EYa, su Slovenija, Latvija, Litva, Luksemburg i Malta. Velika Britanija je s pak europski lider u broju crowdfundi­ng platformi, ima ih 65, slijedi Španjolska sa 34, Francuska sa 33, te Nizozemska i Njemačka sa 31 vlastitom crowdfundi­ng platformom.

U regiji najviše crowdfundi­ng platformi ima Poljska (11), zatim Austrija (3), a slijede Mađarska, Rumunjska i Grčka s po dvije crowdfundi­ng platforme. Istraživan­je pokazuje da se interes za crowdfundi­ngom u EU godišnje poveća prosjećno 2,5 puta po broju participan­ata i donacijama. U 2014. tako je u Uniji prikupljen i doniran kapital od 2,9 milijardi eura.

Iako je crowdfundi­ng primjeren i udrugama, mnogo je popularnij­i među startup poduzetnic­ima, kojima je to jedan od rijetkih načina na koji iz Hrvatske mogu doći do početnog kapitala. Crowdfundi­ng.hr tvrdi da su domaći poduzetnic­i lani tako prikupili 5,3 mil. kn, mahom preko Indiegogoa i Kickstarte­ra.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia