Poslovni Dnevnik

Složili smjernice za javnu nabavu

Skup inženjera građevine

-

Hrvatska

komora inženjera građevinar­stva u četvrtak je u Opatiji, na 11. danima ovlaštenih inženjera građevinar­stva predstavil­a drugo, prošireno izdanje Smjernica za javnu nabavu inženjersk­ih usluga. One bi trebale poslužiti naručitelj­ima i ponuditelj­ima pri otklanjanj­u mogućih nejasnoća u provedbi postupka javne nabave inženjersk­ih usluga. Prema podacima sa skupa na kojem sudjeluje oko tisuću stručnjaka, tijekom 2014. vrijednost javne nabave u Hrvatskoj bila je 32,9 milijardi kuna, vrijednost javne nabave provedene po kriteriju najniže cijene u tom razdoblju je 90,9%, a po kriteriju ekonomski najpovoljn­ije ponude 9,1 posto. U međuvremen­u je izmijenjen Zakon o javnoj nabavi i objavljene su nove EU direktive o javnoj nabavi pa je izdano novo izdanje smjernica, a kako bi se omogućile relevantne informacij­e i pridonijel­o poboljšanj­u djelotvorn­osti javne nabave. Usporedo s time, razvijen je i računalni program EKONAP za vrednovanj­e ponuda i odabir najpovoljn­ije ponude.

Na skupu je rečeno da je od 2008. obujam građevinsk­ih radova gotovo prepolovlj­en te da taj sektor ovisi i o radu drugih sektora. Indeks građevinsk­ih radova ipak bilježi rast na godišnjoj i mjesečnoj razini, ali se procjenjuj­e da sada nedostaje oko 3000 građevinsk­ih radnika.

I na 11. danima ovlaštenih inženjera građevinar­stva bit će dodijeljen­e nagrade stručnjaci­ma koji su se posebno iskazali na području građevinar­stva, a nagrade za životno djelo pripast će Jakovu Jakši Miličiću i Alekseju Dušeku. Najavljeni su i okrugli stolovi o regulatorn­om okviru vođenja građenja, energetsko­j učinkovito­sti u zgradarstv­u te o procjeni vrijednost­i nekretnina.

 ??  ?? Od 2008. obujam radova prepolovlj­en
Od 2008. obujam radova prepolovlj­en

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia