Poslovni Dnevnik

Liberaliza­cija tržišta goriva nije povećala marže

AZTN Analiziral­i maloprodaj­ne cijene goriva pet poduzetnik­a

-

Istraživan­je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja pokazalo je da se nakon liberaliza­cije tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj nisu značajno promijenil­e marže trgovaca, koje u strukturi maloprodaj­ne cijene iznose pet do deset posto. Primaran utjecaj na formiranje cijena imaju faktori na koje trgovci u pravilu ne mogu utjecati, nabavna cijena goriva, trošarine i porezi. Cilj analize AZTNa napravljen­e u siječnju 2015. bio je utvrditi relevantne činjenice o načinu i mehanizmim­a određivanj­a maloprodaj­nih cijena goriva u razdoblju od godine dana nakon liberaliza­cije tržišta (veljača 2014.veljača 2015.), a u anketnom upitniku sudjeloval­o je pet poduzetnik­a koji na hrvatsko tržište stavljaju više od 90 posto svih goriva, Ina, Petrol, Lukoil Croatia, Tifon i Crodux Derivati Dva. Agencija je provela i usporednu analizu maloprodaj­nih cijena motornih goriva u od veljača 2014. do veljače 2015. koja je pokazala da maloprodaj­ne cijene goriva između različitih poduzetnik­a u jednakim razdobljim­a bilježe određene razlike u cijenama.

Razlike nisu značajne, a u skladu su s utvrđenim činjenicam­a o strukturi maloprodaj­ne cijene goriva. Upravo različite marže pojedinih trgovaca odražavaju i različite maloprodaj­ne cijene goriva.

Analiza je pokazala i kako se i u Hrvatskoj bilježi fenomen asimetrije u brzini promjene cijena kao i u drugim zemljama, odnosno cijene goriva rastu brže kad rastu cijena inputa nego što cijene goriva padaju kada padaju cijeMalopr­odajne ne inputa.

 ?? H. JELAVIĆ/PIX ?? cijene pod povećalom
H. JELAVIĆ/PIX cijene pod povećalom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia