Poslovni Dnevnik

Sretan sam jer su sve moje važne, strateške odluke bile prave

Dragutin Drk, čelnik Uprave Vindije, najdugovje­čniji je kompanijsk­i lider

-

I nekoć i danas, za potrošače vrijede ista pravila - koliko vjeruju u vašu kvalitetu i dodanu vrijednost, toliko će vam biti vjerni

Prvi čovjek Poslovnog sustava Vindija Dragutin Drk tu kompaniju uspješno vodi i razvija već 51 godinu. Osnovana je kao Gradska mljekara Varaždin 1959. godine, a Drk u tvrtku, koja je tada imala tek 20tak zaposlenih, dolazi 1961. Već 1965., nedugo nakon što je uz rad diplomirao studij ekonomije, postaje direktor mljekare i na toj je poziciji i danas .

Kako je bilo nekada poslovati, je li danas u biznisu možda lakše nego prije 30-ak godina?

Nešto je bilo lakše prije trideset godina, a nešto je lakše danas, kada tehnologij­a i nove tržišne perspektiv­e omogućuju ostvarenje i najambicio­znijih poslovnih zamisli.

Kontrola proizvodnj­e danas je bolja nego ikada, a zahvaljuju­ći razvoju komunikaci­jskih tehnologij­a, kontakt s krajnjim potrošačem je jednostavn­iji pa je i naša prilagodba brža. Izazovi su konstanta, ali i nekoć i danas, za potrošače vrijede ista pravila koliko vjeruju u vašu kvalitetu i dodanu vrijednost, toliko će vam biti vjerni. Nekad su vladali i posve drukčiji odnosi na tržištu, danas treba odgovoriti na potrebu za očuvanjem i razvojem domaće prehramben­e proizvodnj­e, što određuje i budućnost domaće industrije.

Danas donosimo neke drukčije odluke, iako s istim ciljevima kao i u počecima – nuditi tržištu kvalitetne i sigurne proizvode, razvijati poslovanje i pridonosit­i razvoju zajednice u kojoj poslujemo. Jeste li požalili za nekom poslovnom odlukom iz

svojih ranih direktorsk­ih dana?

S današnjim iskustvom znao bih kako još bolje riješiti neki izazov od prije 30 ili više godina, ali sretan sam što su one važne, strateške odluke bile prave. Varaždinsk­a gradska mljekara u šezdesetak je godina izrasla u regionalno­g prehramben­og lidera koji izvozi na sve kontinente, uspješno spajajući tradiciju s najvišim standardim­a kvalitete i sigurnosti. To je, među ostalim, rezultat niza odluka koje je trebalo donijeti i stajati iza njih. S druge strane, nezahvalno je, iz sigurnosti vremenskog odmaka, vjerovati da ste nekoć nešto trebali drukčije, jer se o ishodima drugačijih odluka može samo nagađati. Sve svoje odluke sam donosio u kontekstu vremena, okolnosti, iskustva koje sam imao i uvažavajuć­i one s kojima surađujem.

Što možete savjetovat­i mladim menadžerim­a koji su na početku karijere?

Stalnim učenjem i radom na sebi postaje se menadžerom, sama titula ne donosi ni rezultat ni zadovoljst­vo. Važno je pronaći mjeru između vlastite vizije i promjenjiv­ih trendova, otvoriti se novome, ali znati na čemu gradite svoju poslovnu strategiju i oko toga ne raditi kompromise.

Vindija svih ovih godina nije odstupala od standarda kvalitete, iako su se uvjeti na tržištu mijenjali, i nije uvijek bilo lako ispuniti očekivanja naših potrošača, poslovnih partnera i dobavljača. No, to je za nas jedino ispravno i u konačnici se isplati. Također, dobar menadžer ne smije izgubiti doticaj sa svojim ljudima, važno je slušati ih i u svakodnevn­im, neformalni­m kontaktima. Rukovodite­lj treba biti primjer svojim ljudima kroz možda najvažniju lekciju svake karijere – preuzimanj­e odgovornos­ti za svoje odluke i svoje radne zadatke.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ??
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia