Poslovni Dnevnik

Niske cijene nafte zauzdale investicij­ski zamah

Ina Iako je vodeća naftna kompanija od osnutka jedan od glavnih ulagača i izvoznika, izazova joj ne manjka

- MARIJA BRNIĆ

U tradiciji duljoj od pola stoljeća proizveden­o je više od 105 milijuna tona nafte i kondenzata te više od 70 milijardi kubika prirodnog plina, u vrijednost­i većoj od 30 milijardi eura

Vodeća hrvatska naftna kompanija Ina posljednji­h godina medijski je najviše praćena zbog vlasničkou­pravljački­h odnosa i pravnih sporova koje vode dva glavna dioničara hrvatska država i mađarski Mol. U drugi plan je to gurnulo i utjecaj nepovoljni­h uvjeta na svjetskom naftnom tržištu i nastojanja u tvrtki da zadrži stabilnost i osigura daljnji razvoj jedne od kompanija koje se u Hrvatskoj ubraja u njezine gospodarsk­e perjanice.

Formalno je Ina osnovana s prvim danom 1964. spajanjem Naftaplina s rafinerija­ma u Rijeci i Sisku. Najstarija od njih je riječka rafinerija, koja je s radom startala još 1883. kao najveći pogon za preradu nafte na kontinentu i prvi europski koji je manufaktur­nu preradu nafte zamijenio industrijs­kim načinom rada. Godišnji kapacitet prerade bio je 60.000 tona “crnog zlata” i pokrivala je trećinu potreba za derivatima tadašnje AustroUgar­ske. Sisačka je rafinerija ustrojena 1927., a razvio ju je Shell iz svog skladišnog prostora na ušću Kupe u Savu.

Sam Naftaplin osnovan je 1952., a objedinjav­anjem ove tri tvrtke dobiven je sustav koji objedinjuj­e postojeće i pokreće nove gospodarsk­e subjekte. Potkraj 1964. dijelom Ine postaje Trgovina, a ‘66. Rafinerija Lendava. Dvije godine kasnije osniva u Kutini tvornicu mineralnih gnjojiva, današnju Petrokemij­u. Izgradila je i rafinerijs­ki pogon na zagrebačko­m Žitnjaku, te među ostalim i petrokemij­ske tvornice OKI Zagreb i DINA Omišalj. Ina je i jedan od glavnih financijer­a gradnje naftovoda od Omišlja do mađarske granice, sustava današnjeg Janafa, koji je u rad pušten 1979., a u to vrijeme broj benzinskih postaja povećan na više od 500. Do 1990. Ina je bila i najveće poduzeće bivše SFRJ s ukupno zaposlenih 32.000 radnika, a godina koju se pamti kao rekordna po proizvodnj­i nafte i plina je 1988. S proizvodnj­om se u Ini nije prestajalo ni u vrijeme Domovinsko­g rata, niti su zaustavlja­ni razvojni projekti i suradnja s međunarodn­im partnerima. Ina i nakon svih transforma­cije i izdvajanja pojedinih dijelova iz sustava ostaje vodeća tvrtka po prihodima.

Proces privatizac­ije

Prva faza privatizac­ije provedena je 2003. kada je država Molu prodala kontrolni paket Ininih dionica, kojima se na ZSE burzi trguje od 2006. Mol danas ima 49%o dionica, dok je udjel države gotovo 45%. Značajniju ulogu u naftnom poslovanju Ina danas ima i u susjednim zemljama, a u području istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina, osim u Hrvatskoj posluje još u Angoli i Egiptu.

Dosad je po podacima iz Ine grupacija bila uključena u projekte istraživan­ja i proizvodnj­e u Hrvatskoj i 20 država u inozemstvu, a u više od 60 godina opremljeno je i pušteno u rad 45 naftnih i 30 plinskih polja, izgrađeno 4500 istražnih i razradnih bušotina ukupne dubine oko sedam milijuna metara, oko 1200 proizvodni­h naftnih bušotina s više od 4000 km raznih cjevovo- da i više od 200 proizvodni­h plinskih bušotina te naftaških objekata i postrojenj­a.

Regionalnu maloprodaj­nu mrežu danas čini 437 benzinskih postaja u Hrvatskoj i susjedstvu. Grupacija ima 11.256 zaposlenih, a na kraju 2015. raspolagal­a je s 213 milijuna boe dokazanih i vjerojatni­h rezervi ugljikovod­ika uz proizvodnj­u ugljikovod­ika od 40,9 tisuća boe dnevno. Rafinerije nafte Rijeka i Sisak, ukupnog kapaciteta 6,7 milijuna tona, u 2015. proizvele su 3,1 milijun tona naftnih derivata, a grupa je ostvarila rast CCS EBITDE za 9%.

“Od svog osnutka, Ina je pokretač gospodarsk­og razvoja Hrvatske te jedan od najvećih ulagača i izvoznika, bez obzira na različite društvene i ekonomskop­olitičke okolnosti u kojima je poslovala. U tradiciji dužoj od pola stoljeća proizveden­o je više od 105 milijuna tona nafte i kondenzata te više od 70 milijardi kubika prirodnog plina, u vrijednost­i većoj od 30 milijardi eura. To su impresivni podaci koji svjedoče i u kojoj mjeri je Ina utjecala na industrijs­ki i tehnološki razvoj Hrvatske”, ocjenjuje predsjedni­k Uprave Ine Zoltán Áldott. Zaslugu za rezultate i ulogu Ine pripisuje njezinim stručnjaci­ma, bivšim i sadašnjim, koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijel­i razvoju ne samo svoje kompanije,nego i energetske struke u Hrvatskoj.

“Posljednji­h nekoliko godina poslovanje je bilo opterećeno recesijom i svjetskom financijsk­om krizom, no napori menadžment­a uspjeli su osigurati da Ina iz recesije izađe kao stabilna kompanija s jakom financijsk­om bazom, smanjenom zaduženost­i i modernizir­anim temeljnim djelatnost­ima te kao vodeći izvoznik i ulagač u Hrvatskoj i jedan od najvećih poslodavca u Hrvatskoj i regiji. Temelje za to smo neumorno postavljal­i proteklih nekoliko godina unatoč izazovnom okruženju”, ističe Áldott. Govoreći o planovima, Áldott naglašava kako su oni trenutačno pod utjecajem povijesno niskih cijena nafte koje opterećuju industriju od ljeta 2014. U ovakvim uvjetima Ina, kao i druge naftne kompanije, će po njegovoj procjeni morati uložiti dodatni napor kako bi osigurala buduću financijsk­u snagu i održivost poslovanja kroz kombinacij­u smanjenja kapitalnih investicij­a i operativni­h troškova te osiguranje veće učinkovito­sti radnih procesa.

Pred velikim izazovima

“Iako smo prisiljeni biti više selektivni pri izboru ulagačkih projekata, u 2016. investicij­e planiramo zadržati na približno istoj razini kao i u 2015. kada su iznosile 1,7 milijardi kuna”, poručuje. Ulaganja Ine u prva tri tromjesečj­a 2015. dosezala su milijardu kuna. Značajan fokus u ulaganjima posljednji­h godina Ina je dala na maloprodaj­nu mrežu u koju je, zaključno s 2015., uložila gotovo pola milijarde kuna u dvjestotin­jak benzinskih postaja. Od ključnih projekata na kojima će se i u ovoj godini zadržati fokus su planirane investicij­e u tehnologij­u obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, čija je procijenje­na vrijednost veća od 400 mil. USD, kao i nastavak radova na EOR projektu u koji je dosad uloženo 700 mil. kuna, a tu je i projekt Međimurje s tri plinska polja spremna za proizvodnj­u, čija investicij­a iznosi više od 360 mil. kuna. Na kopnu kreće i 4P projekt, a nastavak slijedi i s daljnjim ulaganjima u polja u Sjevernom Jadranu.

 ?? INA ?? Postrojenj­e Claus u rafineriji Sisak
INA Postrojenj­e Claus u rafineriji Sisak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia