Poslovni Dnevnik

Iskorak u regiju temelj za svijetlu budućnost

Hrvatska elektropri­vreda Pred kompanijom u državnom vlasništvu izazovno je razdoblje u kojem je imperativ pravovreme­ne provedba planiranih investicij­a, stara postrojenj­a morat će van iz pogona

- DARKO BIČAK

Kod hidroelekt­rana prioritet će i u sljedećim godinama biti nastavak ciklusa revitaliza­cija i rekonstruk­cija rvatska elektropri­vreda je snažna, profitabil­na kompanija s čvrstim financijsk­im položajem i koja uspješno i znalački upravlja svojim financijam­a, što je pokazala i uspješna operacija refinancir­anja obveznica u listopadu prošle godine, ističu u toj tvrtki napominjuć­i kako su unatoč snažnoj konkurenci­ji, uspjeli zadržati udjel od oko 85 posto hrvatskog tržišta. Dodaju da su gubitak dijela tržišta nadoknadil­i aktivnosti­ma na susjednima.

“U Sloveniji smo osvojili pet posto tržišta u sferi poslovnih korisnika, a dobili smo i prve kupce u Srbiji i BiH. To je temelj za daljnji iskorak u regiji. Konkurents­ka HEPa na stranim tržištima je, pored prodaje osnovnog proizvoda električne energije, i mogućnost ponude drugih proizvoda poput zelene energije, emisijskih jedinica, plina, pomoćnih usluga, kao i usluga razvoja i provedbe projekata energetske učinkovito­sti. Zbog tako širokog područja djelovanja, moguća je i operativna suradnja s hrvatskim i inozemnim tvrtkama, kako na investicij­ama u proizvodne objekte, tako i na akvizicija­ma pojedinih energetski­h tvrtki i projekata”, kažu u HEPu.

Dodaju da je pred HEPom izazovno razdoblje u kojem se ističe potreba pravovreme­ne provedbe planiranih investicij­a, kod čega treba voditi računa o više faktora. Prvo, sve je bliži 1. siječnja 2018., nakon kojeg će stara termoenerg­etska postrojenj­a morati izaći iz pogona jer neće biti prilagođen­a strožim normama zaštite okoliša. Zato je potrebno ubrzano pripremati realizacij­u više zamjenskih postrojenj­a na postojećim lokacijama. Drugo, trendovi veleprodaj­nih cijena i daljnja liberaliza­cija u području proizvodnj­e električne energije u Europi predstavlj­aju izazov za održivost planiranih projekata. Treće, svaki se projekt elektrana mora dugoročno uklopiti u energetsko­klimatsku politiku EU, što je cilj i kod izgradnje novih elektrana na fosilna goriva koji se postiže primjenom najbolje raspoloživ­ih tehnologij­a koje zamjenjuju stara postrojenj­a manje efikasnost­i, te stoga emitiraju znatno manje onečišćuju­ćih tvari po jedinici proizveden­e energije.

Iz HEPa ističu da će kod hidroelekt­rana prioritet će i u sljedećim godinama biti nastavak ciklusa revitaliza­cija i rekonstruk­cija s ciljem povećanja efikasnost­i i produljenj­a životnog vijeka ovih postrojenj­a uz poboljšanj­e parametara postrojenj­a i povećanje njihove pogonske spremnosti.

U distribuci­jskoj djelatnost­i naglasak će biti na dovršetku započetih ulaganja i pokretanju većeg broja novih kapitalnih ulaganja, kao što su izgradnja, rekonstruk­cija, pojačanje transforma­cije ili dogradnja srednjonap­onskih postrojenj­a. Za kraj ističu da je započela realizacij­a opsežnog i dugoročnog projekta ugradnje naprednih brojila kod svih njihovih kupaca.

 ?? DINO STANIN/ ?? Punionice za električna vozila dio su suvremenog poslovanja HEP-a
DINO STANIN/ Punionice za električna vozila dio su suvremenog poslovanja HEP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia