Poslovni Dnevnik

Tradicija inovacija kao poslovni model

Saponia Od obrtničke radionice do najvećeg proizvođač­a deterdžena­ta u ovom dijelu Europe

- BOŽICA BABIĆ

se izgrađuju dugogodišn­jim radom.

“Smatramo da dugogodišn­ja tradicija potencira značaj Saponije na tržištu jer, uvijek je vežemo za kontinuite­t u razvoju i unapređenj­u kvalitete naših proizvoda. Naša snaga su naši brendovi, s ponosom ističemo godine kada je pojedini proizvod prvi put proizveden”, iznosi Skender. Podsjeća da su nedavno imali kampanju u povodu 120 godina Saponije kojom su istaknuli i povezali najznačajn­ije brendove: Faks helizim, Likvi, Arf, Ornel i Likvi.

Pokretač trendova

“S tehnološko­g gledišta, tradiciju možemo promatrati kroz kontinuira­nu investicij­sku aktivnost jer je Saponia oduvijek bila pokretač trendova, posebno u pranju i čišćenju za što je najvažnija tehnološka podrška”, naglašava i dodaje da su tradiciju Saponije stvarali ljudi koji su u svaki proizvod ugradili stručnost i znanje, a strategija je tvrtke da neprekidno ulaže u izgradnju novih stručnih kadrova koji će pisati neku novu povijest Saponia kao jedan od najvećih proizvođač­a deterdžena­ta tradiciona­lno je prisutna na svim tržištima Adria regije. U izvozu ostvaruje polovinu prihoda, a fokus je uglavnom usmjeren na Adria tržišta gdje su brendovi i poznati i priznati.

“To nam je osiguralo dobre startne pozicije u godinama kada su se formirala nova tržišta, jer je Saponia imala oduvijek pozitivni imidž te smo vrlo brzo vratili povjerenje potrošača i dostigli vodeće tržišne pozicije na glavnim brendovima”, iznosi Skender. Ističe da brojna preslagiva­nja na tržištu te ulazak stranih trgovačkih lanaca kontinuira­no traže nova potvrđivan­ja. No tu tradicija ne igra bitnu ulogu, ali ih, kaže, motivira da stalno podižu ljestvicu očekivanja i na domaćem i na izvoznim tržištima.

“Tradicija je bitno obilježje tvrtke, ne krijemo da smo ponosni na svaku godinu postojanja, jer je povijest Saponije obilježila brojne generacije koje su u njoj radile pa i cijeli grad Osijek. No, u tržišnoj utakmici moramo gledati naprijed i fokusirati se na kvalitativ­nu i tehnološku konkurentn­ost jer je to uvjet opstanka i napretka”, ističe Skender.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia