Poslovni Dnevnik

Zbog Beograda na vodi Vučić ruši gradonačel­nika Malog

-

U noći između 24. i 25. travnja bagerima je srušeno naselje gdje će arapska kompanija izgraditi dva stambeno-poslovna tornja

Afera koja je izbila nakonn rušenja naseljukuć­a u Savamala, beogradsko­mda, čini na se, gradskebli­ži se vlasti raspletu, Beograda. nakon anaa. što je premijer Aleksandar Vučić odgovornos­t prebacio Drugim riječima, Vučić je optužiopsv­og bliskog suradnika, gradonačel­nika Sinišu Malog, ali na pitanje hoće li će prvi čovjek glavnog grada biti smijenjen nije odgovorio, javlja Radio Slobodna Europa.

Mutni poslovi Malog

Skromno naselje Savamala našlo se na putu gradnji velikog stambenogp­oslovnog kompleksa Beograd na vodi, vrijednog 3,5 milijarde eura, kojeg uz veliku Vučićevu podršku priprema kompanija iz UAEa Eagle Hills. Rušenje naselja došlo je kao naručeno srpskoj oporbi te je organizira­la već tri prosvjeda i najavljuje nove.

“Siguran sam da im namjera nije bila loša i da su željeli osigurati mnogo ljepši prostor čisteći od ucjenjivač­a ili kriminalac­a koji su zloupotreb­ljavali taj prostor za svoju zaradu, ali to se ne smije tako raditi”, rekao je Vučić govoreći o noćnom pohodu u Sava- mali između 24. i 25 travnja, kada su u Srbiji održani parlamenta­rni izbori. Gradonačel­nik Siniša Mali je za događaje u Savamali, kada su nepoznate osobe u fantomkama bagerima rušile kuće i prolaznici­ma oduzimale mobitele tvrdio: “Ni Grad Beograd, ni bilo koja institucij­a nije u tome sudjeloval­a i to je ono za šta sam ja odgovoran.” Iako Vučić zasad hvali Malog, on je težak uteg vlasti naprednjak­a koji ovih dana formiraju novu vladu. Mali je radio u Agenciji za privatizac­iju, vodio je konzultant­sku agenciju Oli Consulting, da bi postao savjetnik za financije tada prvom potpredsje­dniku vlade Vučiću, a zatim gradonačel­nik. Prošle godine otkriveno je da je povezan s četiri netran- sparentne offshore kompanije, a Mreža za istraživan­je kriminala i korupcije (KRIK) tvrdi kako je u vrijeme obavljanja javnih dužnosti Mali bio dio tih kompanija.

Kupovina 24 apartmana

Konkretno, navodi se da je Mali kao direktor dvije tvrtke s Britanskih Djevičansk­ih otoka kupio 24 luksuzna apartmana u bugarskom ljetovališ­tu Sveti Nikola od direktora ruske kompanije Lukoil kojoj je Mali 2003. pomogao u privatizac­iji benzinskih postaja Beopetrola.

VUČIĆ JE IZJAVIO DA JE ZA RUŠENJE U SAVAMALI, ZBOG ČEGA JE OPORBA ORGANIZIRA­LA VEĆ TRI PROSVJEDA, ODGOVORNA BEOGRADSKA VLAST KOJU VODI SINIŠA MALI

 ?? PD ?? Nedavno je otkriveno da je Mali povezan s četiri offshore tvrtke
PD Nedavno je otkriveno da je Mali povezan s četiri offshore tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia