Poslovni Dnevnik

Pola poslodavac­a u EU ne može naći radnike s potrebnim vještinama

Novi program Europa je suočena s nedostatko­m vještina, svaki peti Europljani­n ima poteškoća s čitanjem i pisanjem, a još ih više ima problema s računanjem, dok su čak dvije petine stanovnika informatič­ki nepismene

-

Tehnološki napredak i globalizac­ija mijenjaju naš način života, učenja, rada i poslovanja u cijelom svijetu. Budućnost europske konkurentn­osti i uspješan rast ovise o vještinama radnika.

Međutim, Europa je suočena s nedostatko­m vještina. Svaki peti Europljani­n ima poteškoća s čitanjem i pisanjem, a još ih više ima problema s računanjem. Dvije petine stanovnika informatič­ki su nepismene. Tim ljudima prijeti velika opasnost od nezaposlen­osti, siromaštva i društvene isključeno­sti.

S druge strane, previše ljudi radi posao koji ne odgovara njihovim sposobnost­ima. Svaka treća osoba koja završi studij radi na mjestu za koje nije potrebna sveučilišn­a diploma.

Unatoč stopama nezaposlen­osti koje su u mnogim zemljama i dalje previsoke, gotovo polovina poslodavac­a tvrdi da ne mogu pronaći radnike s odgovaraju­ćim vještinama.

Nikako ne možemo dopustiti da se u Europi izgube toliki talenti.

Iz tog razloga predstavlj­am novi program vještina za Europu, kojim će se osigurati vještine za bolja radna mjesta.

Naglasak će biti na razvoju osnovnih i naprednih vještina, na jednostavn­ijem prikazu kvalifikac­ija, uključujuć­i one koje se ne uče u školi, te pružanju boljih i pravovreme­nih informacij­a o vještinama koje poslodavci trebaju danas i u budućnosti.

Pokretač rasta gospodarst­va

Dopustite mi da sljedećim trima primjerima predstavim što želim postići.

Kao prvo, moramo poboljšati razinu vještina. Trebali bismo osigurati da svi posjeduju vještine čitanja, pisanja i računanja te informatič­ke vještine potrebne za tržište rada i za život. Obrazovni sustavi i sustavi strukovnog obrazovanj­a pritom imaju važnu ulogu, no za one koji odustanu putem mora se osigurati druga šansa.

U tom kontekstu program će obuhvaćati jamstvo za vještine. Njime se poziva države članice da osmisle kako svima na prilagodlj­iv način omogućiti da unaprijede osnovne i steknu napredne vještine. To će biti dobar temelj za poboljšanj­e uvjeta života i rada za milijune Europljana te pokretač rasta i napretka našega gospodarst­va.

Kao drugo, moramo osigurati da strukovno obrazovanj­e i osposoblja­vanje ljudima postanu prvi izbor, a ne “druga opcija”, te da nakon njegova završetka mogu nesmetano ući u svijet rada ili nastaviti školovanje. Osim toga, treba poticati učenje na temelju rada kako bi se razvile vještine na visokoj razini, među ostalim u naprednim sektorima koji mogu potaknuti inovacije i rast u Europi.

Iskoristit­i talente

Kao treće, treba osigurati da se ljudski talenti iskoriste te da se vještine prepoznaju i uvaže u svim gospodarsk­im sektorima i zemljama u Europi. Da bismo to ostvarili, moramo pojačati suradnju na usporedbi kvalifikac­ija unutar EUa, ali i izvan naših granica. Tako bismo mogli iskoristit­i vještine migranata i tražitelja azila te privući visokokval­ificirane stručnjake iz inozemstva.

Zajedno možemo prebroditi nedostatak vještina i pomoći ljudima koji žele napredovat­i, uspjeti, iskoristit­i svoj potencijal i promijenit­i svoj život nabolje.

To dugujemo istovremen­o mladom čovjeku koje je završio studij i “zapeo” na niskokvali­ficiranom poslu, pedesetogo­dišnjem inženjeru čije su vještine pregazile nove tehnologij­e, mladiću koji zbog poteškoća s čitanjem i pisanjem ne može napredovat­i u karijeri... Udružimo li snage s državama članicama, regionalni­m i lokalnim zajednicam­a, socijalnim partnerima, obrazovnim ustanovama i poduzećima, možemo promijenit­i stvari nabolje.

* Supotpisni­ci teksta su Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentn­ost, Valdis Dombrovski­s, potpredsje­dnik Europske komisije za Euro i socijalni dijalog i Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanj­e, kulturu, mladi i sport.

MORAMO OSIGURATI DA STRUKOVNO OBRAZOVANJ­E I OSPOSOBLJA­VANJE LJUDIMA POSTANU PRVI IZBOR, A NE ‘DRUGA OPCIJA’ MARIANNE THYSSEN povjerenic­a Europske komisije za zapošljava­nje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia