Poslovni Dnevnik

Gazprom potpuno uništio Terme Maribor i doveo ih na rub stečaja

Propadanje Tvrtka kćer ruskog energetsko­g diva slovensku je kompaniju odvela u gubitke i prodaju nekretnina

-

Termama Maribor sada prijeti blokada računa od strane dobavljača i stečaj, a bez posla bi moglo ostati više od 300 zaposlenih

Mariborski turistički biser Terme Maribor u ozbiljnim su problemima. Najave ruskog vlasnika o razvoju i ulaganju nisu se ostvarile, počela je prodaja nekretnina i otpuštanja, a nedavno su izgubili svoje brendove, npr. brend hotela Habakuk sada je u rukama Casina Maribor, koji je u stečaju. Termama Maribor prijeti blokada računa, a time i stečaj, piše Dnevnik

Tvrtke iz poreznih oaza

Tako je turistički biser Pohorja u rukama ruskog vlasnika postao samo još jedna od priča o neuspjehu. Propadanje je počelo dolaskom prvih ruskih vlasnika, kompanije Platanus u vlasništvu odvjetnika Olega Derkacha, koji je 2012. Terme Maribor kupio za 30 milijuna eura. Nakon Platanusa u vlasničku strukturu ušle su kompanije Esterland Partners i Intelco Groupa iz poreznih oaza na Britanskim Djevičansk­im Otocima i Belizea. Novi vlasnici obećali su razvoj, posebno u području zdravstven­og turizma, ali ništa se nije pomaknulo s mjesta. Nakon kadrovskih promjena Terme Maribor u posljednje četiri godine tonu u minuse, prošle godine je zabilježen­o 2,4 milijuna eura gubitka.

Terme Maribor u studenom 2014. preuzeo je ruski energetski div Gazprom, odnosno njegova tvrtka kćer Factoring finance. Preuzeli su 70-postotni udjel Platanusa, dok 20 posto drži Esterland Partners, a deset posto Intelco Group.

Gazpromova tvrtka je u veljači ove godine razriješil­a direktora Boruta Rojsa i na čelo kompanije postavila prokuristu Andreja Rakovič, koji nije imao iskustva u upravljanj­u tvrtkama. Nakon toga je uslijedila prodaja nekretnina u središtu Maribora, te gostionica Štajerc i Pri treh ribnikih. Nedavno je tvrtka izgubila sve brendove. Casinu Maribor na sudu su pripali brendovi hotela Habakuk, Orel i Piramida, te medicinsko-termalnog centra Fontana, kao i samih Termi Maribor. Terme Maribor i Casino Maribor do 1997. godine činili su jednu kompaniju, Turističko­ugostitelj­sko poduzeće ( TGP) Melita Butara, stečaj- na upravitelj­ica Casina Maribor, kaže da je već počela s prikupljan­jem neobvezuju­ćih ponuda za kupnju brendova Termi Maribor.

Rasprodaja imovine

Prema nekim informacij­ama, koje navodi Dnevnik, Termama Maribor sada prijeti blokada računa od strane dobavljača. To bi kompaniju moglo odvesti u stečaj, a bez posla će ostati više od 300 zaposlenih.

TERME MARIBOR 2014. PREUZEO JE

GAZPROM, TJ. NJEGOVA TVRTKA KĆER FACTORING FINANCE, KOJA JE KUPILA 70% TADAŠNJEG VLASNIKA RUSKOG PLATANUSA

 ?? PD ?? Ništa od razvoja zdravstven­og turizma u Mariboru
PD Ništa od razvoja zdravstven­og turizma u Mariboru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia