Poslovni Dnevnik

Cilj Vlade: od nekretnina zaraditi 500 milijuna eura

Plan upravljanj­a Osim u prodaju dionica i udjela, nade se polažu u aktiviranj­e mrtve imovine

- MARIJA BRNIĆ

U svom portfelju Republika Hrvatska ima 1.042.463 nekretnine, a od toga 27.274 stambene i 7600 poslovnih

Prodaja državne imovine s ciljem smanjenja javnog duga već se tjednima zahuktava i u državnu je blagajnu dosad donijela 360 milijuna kuna, no tek bi se u srpnju, bude li zbog političke krize tehnički izvedivo, Vladi na stolu trebao naći i prijedlog odluke o utvrđivanj­u popisa strateških poduzeća, a mjesec dana kasnije, u kolovozu, i novi plan privatizac­ije. Takve najave, bez konkretnij­ih detalja, dolaze iz godišnjeg plana rada Državnog ureda za upravljanj­e državnom imovinom (DUUDI), a koji velike nade, osim na prodaji dionica i udjela u poduzećima, polaže i na aktiviranj­e tzv. mrtve imovine, brojnih nekretnina koje su u posjedu države. Točnije, sam plan postavlja kao jedan od ciljeva DUUDIja u ovoj godini aktivaciju 500 milijuna eura kapitala iz državne imovine.

“Nekretnine u vlasništvu RH prvorazred­ni su kapiburze tal koji treba staviti u funkciju te se kao važan resurs gospodarsk­og razvoja moraju odgovorno upotreblja­vati, a svaka odluka o upravljanj­u nekretnina­ma mora se temeljiti na najvećem mogućem ekonomskom učinku”, ističe predstojni­k DUUDIja Tomislav Boban u uvodu ovog dokumenta, čije donošenje, najprije zbog izbora te potom odugovlače­nja s formiranje­m Vlade, kasni inače više od pola godine.

Za provođenje tog ambiciozno­g zadatka šef DUUDIja namjerava najprije provesti izmjene postojećeg zakona o upravljanj­u državnom imovinom, kako bi se pojednosta­vilo postupke. Taj prijedlog Vlada bi trebala razmatrati već idući mjesec. Jedna od značajniji­h promjena u odnosu na dosadašnju praksu predviđa se u segmentu poslovnih prostora koje u svom portfelju ima DUUDI. Do konca listopada DUUDI predviđa da će se složiti popis svih takvih prostora u hrvatskoj metropoli. Namjera je prodati nekretnine čije je održavanje neracional­no i sa stajališta države gospodarsk­i neopravdan­o, kao i one u suvlasništ­vu države, a za koje su trenutni korisnici ili zakupnici zainteresi­rani za kupnju.

Prema podacima iz registra državne imovine, ukupno u svom portfelju Republika Hrvatska ima 1.042.463 nekretnine, različitih vrsta i oblika vlasništva, a od toga su 27.274 stambena i 7601 poslovni objekt. Na području Zagreba ukupno je registrira­no 2059 nekretnina, s time da isključivo vlasništvo država ima samo u njih 259.

Nakon metropole izrada liste i prodaja poslovnih prostora uslijedit će i u Splitu, Rijeci i Osijeku, u kojima je rok za taj posao studeni 2016.

Više reda DUUDI si je zacrtao i u sređivanju stanja u dijelu stanova, prije svega kad je riječ o bespravnom korištenju državnih stanova, a od svoje tvrtke Državne nekretnine očekuje da osim postupaka naplate naknade za bespravno korištenje počne i ovrhe protiv takvih korisnika te vraćanja takvih stanova u posjed države. U stanovima koji nemaju uvjete za komercijal­no korištenje putem najma slijedit će prodaja putem javnog natječaja.

No, DUUDI ne navodi ni okvirne procjene prihoda koji bi se mogli realizirat­i u ovoj godini aktivacijo­m te imovine. Bivši predstojni­k DUUDIja Mladen Pejnović sumnjičav je da će to ispuniti najavljiva­na očekivanja za popunjavan­je državnog proračuna.

“Nisu realna očekivanja o visokim financijsk­im iznosima koje država može povući iz svog mrtvog kapitala. Za ciljeve koji se spominju temelj može biti samo korištenje živog kapitala, dionica kojima se trguje na burzi, što se dijelom već i koristi. No, aktiviranj­e nekretnina i ostalog mrtvog kapitala iziskuje prije svega temeljitu pripremu za izlazak na tržište, od sređivanja stanja u zemljišnim knjigama do okončanja sudskih sporovima koji blokiraju bilo kakve odluke”, kaže Pejnović. Dobar primjer u tom kontekstu Pejnović nalazi u turistički­m tvrtkama, koje su posljednji­h godina prošle predstečaj­ne postupke i na kojima je država tek nakon toga uspjela doći do dobrih vlasnika i ostvariti i zaradu na svom udjelu.

Slaba točka plana rada koji je izradio Tomislav Boban jest i to što se DUUDIjev godišnji plan temelji i na provedbi plana upravljanj­a državnom imovinom za 2016., koji još nije usvojen i na koji su pojedina ministarst­va tek ovih dana dala odobrenja, te je, kako stoji i u samom DUUDIjevu dokumentu, tek upućen u proceduru usvajanja u Banske dvore. Rezultira li rat vladajućih političkih igrača potpunim zastojem rada Vlade, sve ozbiljnije odluke, uključujuć­i i novi plan upravljanj­a državnom imovinom, bit će na čekanju. Ciljevi smanjenja javnog duga moći će se postizati tek realizacij­om već odobrenih prodaja poslovnih udjela. Upravo je bez uspjeha prošao pokušaj prodaje 30postotno­g udjela u Sunčanom Hvaru, za koji je traženo gotovo 163 milijuna kuna, no moguće je da se ubrza novi pokušaj prodaje. Zasad su u blokadi zbog pravnih razloga prodaja preostalih dionica HTa te Croatia osiguranja. Nema informacij­a je li se potpuno odustalo od jedne od važnijih prodaja u koje su se polagale velike nade: dioničkog udjela od 0,45 posto u Eutelsat Communicat­ionsu. Tom se dionicom na Pariškoj burzi trenutačno trguje po gotovo upola manjoj cijeni nego što je bila u trenutku donošenja odluke o prodaji, s tendencijo­m daljnjeg pada, pa se očekuje da bi umjesto 220 milijuna kuna prihod bio tek nešto više od 100 milijuna kuna.

 ??  ?? U Zagrebu registrira­no više od 2000 nekretnina u suvlasništ­vu države
U Zagrebu registrira­no više od 2000 nekretnina u suvlasništ­vu države
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Kompleks u Selskoj u Zagrebu i dalje neiskorišt­en
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Kompleks u Selskoj u Zagrebu i dalje neiskorišt­en

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia