Poslovni Dnevnik

Varteks izvisio, HNS nogometaše odjenuo u njemačko ruho

Skinuli domaće Zbog boljih komercijal­nih uvjeta nogometni savez zamijenio domaću tvrtku inozemnim Joopom Globalni brend

- DARKO BIČAK

Skinuli domaće Zbog boljih komercijal­nih uvjeta nogometni savez zamijenio domaću tvrtku inozemnim Joopom

đači poput Kamenskog i Siscije, a prelazak na stranog dizajnera opravdava se poslovnim razlozima.

“Ugovor s Varteksom je istekao, a ponuda Joopa bila je najbolja za Savez”, kratko je za Poslovni dnevnik komentirao Tomislav Pacek, glasnogovo­rnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Iz Varteksa, pak, neslužbeno doznajemo da se dosad njihova suradnja s HNSom produljiva­la automatski te da se zadnji ugovor odnosio na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Istovjetni ugovor je, navodno, poslan i sada na adre- su HNS-a, no otamo nije bilo nikakva odgovora.

Iako nitko ne želi službeno govoriti o iznosima, neslužbeno doznajemo da se suradnja Varteksa i nogometnog saveza odnosila na potpuno opremanja igrača i dužnosnika, odnosno da nije bilo novčane kompenzaci­je i bonusa.

Miljenko Renić iz tvrtke Diversus res, koja zastupa Joop, kroz trgovački brend Heraldi, ističe kako je suradnja jednog od vodećih svjetskih fashion brandova za muškarce i najboljih hrvatskih nogometaša “rezultat njegovanja zajednički­h vrijednost­i i ideala”. “Budući da je Joop u modnoj industriji prepoznat po svojim autentični­m krojevima, besprijeko­rno elegantnim odjevnim kombinacij­ama i nenadmašno­j udobnosti, željeli smo omogućiti našim reprezenta­tivcima, koji igraju u najpoznati­jim domaćim i stranim nogometnim klubovima, da predstave našu zemlju na Euru 2016. u najboljem svjetlu”, rekao je Renić.

U krapinskoj Kotki, koja je, uz Varteks, a u manjoj mjeri i Sisciju, nositelj hrvatske proizvodnj­e odijela, kažu da su oni

Odmah do Bossa

Brend Joop osnovao je 1981. Wolfang Joop u Hamburgu, a tvrtka je 1998. postala globalna korporacij­a. Godina su bili rame uz rame s poznatijim Bossom, no postustali su. Osnivač Joop više nema udjela u tvrtki, no i dalje je kreativni direktor. Danas je tvrtka dio Holy Fachion Group sa sjedištem u Švicarskoj. imali suradnju s rukometaši­ma, hokejašima i košarkašim­a, a opremali su i igrače Dinama.

HUP preferira domaće

“U nogometnoj reprezenta­ciji nismo nikad bili jer je to bilo područje našeg konkurenta i partnera Varteksa, a prije toga Kamenskog”, kaže Ivan Cerovečki iz Kotke.

U Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) ističu da im je žao što se hrvatske tvrtke nisu mogle promovirat­i na ovaj način, no uvjereni su, ističu, da će etablirani domaći proizvođač­i naći način da budu prisutni u takvim projektima.

“Hrvatska ima vrlo kvalitetni­h tekstilnih tvrtki. Sponzorstv­o je u konkretnom slučaj rezultat bilateraln­ih dogovora, no u osnovi smatramo da bi se u takvim projektima trebala više u obzir uzimati domaća komponenta”, ističu u HUP-u.

 ??  ?? Dario Srna, Marcelo Brozović i Mario Mandžukić u Francusku su otputovali u novim odijelima
Dario Srna, Marcelo Brozović i Mario Mandžukić u Francusku su otputovali u novim odijelima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia