Poslovni Dnevnik

Europske burze nezadrživo tonu zbog straha od Brexita

Masovna rasprodaja Vrijednost dionica u tjedan dana srezana preko šest posto

- TOMISLAV PILI

Masovna rasprodaja Vrijednost dionica u tjedan dana srezana više od šest posto

Iako su od početka godine europske dionice izgubile 13 posto vrijednost­i, i dalje imaju potencijal pada

Loša je vijest da su europske dionice u sastavu indeksa Euro Stoxx 600 u posljednji­h pet dana izgubile preko šest posto vrijednost­i. Lošija je vijest da će se pad najvjeroja­tnije nastaviti. Negativan trend na najvećim europskim burzama traje od početka prošlog tjedna nakon što su ankete pokazale kako su zagovornic­i izlaska Velike Britanije iz Europske unije prešli u vodstvo. U utorak je i najtiražni­ji britanski tabloid The Sun na naslovnici pozvao čitatelje da glasaju za izlazak što je dovelo do pada Euro Stoxx 600 indeksa za dodatnih 1,5 posto. Time je taj indeks na pragu najgore petodnevne serije od veljače.

Indeks Londonske burze FTSE 100 gubio je u utorak 1,3 posto, a na tjednoj razini oslabio je preko pet posto. Frankfurts­ki DAX oko 15 sati bio je na gubitku 0,9 posto čime je tjedni minus produbljen na sedam posto. “Povećana vjerojatno­st izlaska Velike Britanije iz Europske unije glavni je razlog pada europskih dioničkih indeksa. Međutim, unatoč tome što su europska dionička tržišta promatrana kroz indeks Euro Stoxx 50 od početka godine izgubila 13 posto vrijednost­i, ona se u kontekstu povijesnih valuacija trguju na gornjem rasponu cijena. Sukladno visokim valuacijam­a, glavni europski dionički indeksi imaju potencijal daljnjeg pada”, ističe Mario Glogović, viši savjetnik za upravljanj­e portfeljim­a u Hypo Alpe Adria banci.

Strah od Brexita jedan je od razloga što je prinos na njemačku državnu obveznicu u utorak pao na 0 posto, prvi puta u povijesti. “Njemačka se promatra kao jedna od najsigurni­jih članica eurozone i sukladno tome veliki viškovi likvidnost­i slijevaju se u njihov dug koji promatran kroz sve njemačke obveznice u ovom trenutku daje negativan prinos od 0,02 posto”, tumači

Mario Glogović.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia