Poslovni Dnevnik

Gase požar, a ne bude li promjena, 2017. alarmantna

Bez sezonaca Hotelijeri traže fleksibiln­ije tržište rada, niže poreze i lakši uvoz radnika

- MARIJA CRNJAK

Nećemo motivirati radnike ako im ne damo veće plaće, što ne možemo dok nas se porezno ne rastereti, kaže J. Lelas iz Hotela Makarska

Iako je turistička sezona već počela, hrvatski hoteli još nisu pronašli sve sezonce koji su im potrebni za rad u ovoj godini, a ne promijene li se okolnosti na tržištu rada, zakonska regulacija te sustav obrazovanj­a, situacija će 2017. biti alarmantna. Upozorili su na to u utorak predstavni­ci Udruge poslodavac­a u hotelijers­tvu Hrvatske (UPUHH) na okruglom stolu o tržištu rada u turizmu, gdje su se uz hotelijere okupili i predstavni­ci ministarst­ava turizma i rada, Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje te Hrvatske gospodarsk­e komore. Hotelijeri od države uz ostalo traže fleksibili­zaciju tržišta rada, smanjenje poreznih opterećenj­a, izmjenu školskog kurikuluma te olakšan uvoz radne snage. Zagovaraju tzv. slovenski model uvoza radne snage iz zemalja nečlanica EU prema trenutačni­m potrebama.

“Od 235 tisuća nezaposlen­ih na Zavodu, samo njih 10% prihvatilo je sezonske poslove ovog proljeća, a trećina ih prima naknadu za nezaposlen­e. Istodobno, tržište rada je nefleksibi­lno, pada interes za školovanje za zanimanja u turizmu”, kazao je Ivica Sabljić, predsjedni­k UPUHHa, čiji su predstavni­ci u proteklom razdoblju prikupili mišljenja i zahtjeve hotelijera. Traže da u prekvalifi­kacije uđu učenje engleskog, njemačkog i francuskog, interne treninge za nezaposlen­e, povećanje iznosa stipendija i kvota uvoza radne snage, uvođenje rada preko vaučera i kupona. Žale da im država sufinancir­a smještaj sezonaca, ili barem smanji porez na smještaj i hranu sezonaca, te regulaciju sustava napojnica po uzoru na neke druge zapadne zemlje.

“Možemo gasiti požare, ali mi nećemo motivirati radnike ako im ne damo veće plaće, a to nismo u mogućnosti sve dok nas država porezno ne ra- stereti. Promjene trebaju biti strukturne”, smatra Joško Lelas iz Hotela Makarska.

Predstavni­ci ministarst­ava pak poručuju hotelijeri­ma da na vrijeme planiraju potrebe za sezoncima te da se pri uvozu radne snage drže tržišnih uvjeta. Najavljuju mjere koje bi trebale olakšati potragu za radnicima u ovoj, a posebno idućoj godini.

“Nemam ništa protiv slovenskog modela, no on je u Hrvatskoj trenutačno neizvediv. Poslodavci moraju jasnije iskazati potrebe za sezoncima i to učiniti na vrijeme. Cijena radnih mjesta mora biti tržišno određena”, istaknuo je Mario Bebić, pomoćnik ministra rada. Božica Lapić iz Ministarst­va turizma najavila je da se u suradnji s Ministarst­vom rada, HZZom i HTZom pokreće medijska kampanja populariza­cije zanimanja u turizmu.

Usto, HZZ u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom pokreće brze programe osposoblja­vanja za pomoćna zanimanja u turizmu, u koje će se uključiti 1100 osoba, a prvi kvalificir­ani za te poslove za tržište rada bit će spremni već u srpnju. Razmatraju se i dugoročne mjere, od prekvalifi­kacije do izmjena regulative u oporezivan­ju troškova smještaja sezonskih radnika.

 ?? M. JURINEC/PIXSELL ?? Od 235 tisuća nezaposlen­ih na Zavodu samo njih 10% prihvatilo sezonske poslove
M. JURINEC/PIXSELL Od 235 tisuća nezaposlen­ih na Zavodu samo njih 10% prihvatilo sezonske poslove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia