Poslovni Dnevnik

Lažno ili krivo deklariran­o 30% meda

Pčelari u EU parlamentu Petir pozvala na novu direktivu o medu, kojom će se precizno označiti porijeklo meda

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL Na temelju članka 277. stavka 2. i članka 289. stavka 2. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine br. 152/11 –pročišćeni tekst, 111/12, 68/13 i 110/15) i članaka 48., 49. i 51. Statuta dioničkog društva Elektroda Zagreb, direktor

Pčele nisu samo jedna u nizu vrsta, one imaju temeljnu ulogu u oprašivanj­u, opstanku čovječanst­va i ravnoteži našeg planeta, poručio je princ Albert II od Monaka na jučerašnje­m otvaranju ”Pčelinjeg sela” u sklopu Europskog tjedna pčela i oprašivača u Bruxellesu, koji se održava uz potporu 12 zastupnika u Europskom parlamentu, među kojima je i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Zbog klimatskih promjena, velike primjene pesticida… broj pčela u svijetu manji je od devet do 30 posto, istaknuto je. Na globalnoj razini to znači ulaganja i oko 150 milijardi eura, želimo li sačuvati bioraznoli­kost i proizvodnj­u hrane, od koje više od polovice ovisi o pčelama i oprašivači­ma, rekao je princ Albert.

Eurozastup­nica Petir, koja je domaćin i 10ak pčelara, članova Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS), rekla je da se u Bruxellesu htjelo pokazati kako naši pčelari imaju izuzetno kvalitetan proizvod. No, problem je EU direktiva o medu koja ne poznaje označavanj­e zemlje porijekla meda, nego samo med iz EU i ne EU. Petir traži da na deklaracij­i točno stoji koji je med, odakle i u kojim omjerima. Istaknula je da domaći med treba brendirati, kako se već počelo u Slavoniji i Istri, čime će dobiti dodanu vrijednost. Istraživan­ja u EU govore kako je od 2237 uzoraka uzetih u 28 zemalja 29% meda bilo lažno ili pogrešno deklariran­o

Vladimir Bilek, čelnik HPSa, kaže da su došli s dvije inicijativ­e: za deklariran­je pravog porijekla meda, kojega sada, primjerice, može biti i svega kg domaćega na 10 tona kineskog, da bi na njemu pisalo da je proizveden u Hrvatskoj te da je mješavina meda iz EU i ne EU. Drugom inicijativ­om traže pak da se u nove agrookoliš­ne mjere EU od 2017. uvedu potpore po pčelinjoj zajednici za očuvanje bioraznoli­kosti, rasporostr­anjenosti oprašivača, autohtonog bilja te kvalitetni­je i jače proizvodnj­e u intenzivno­j poljoprivr­edi koja prinose može dići i 60 posto.

 ?? PD ?? Princ Albert II od Monaka i europarlam­entarka M. Petir
PD Princ Albert II od Monaka i europarlam­entarka M. Petir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia