Poslovni Dnevnik

Velika Fidelinka, opljačkana u privatizac­iji, danas se prodaje u dijelovima

Pad Mlinarsko-pekarska kompanija koja je godišnje proizvodil­a 12,5 milijuna komada kruha u stečaju je od 2010.

-

Kroz više tvrtki koje su radile pod okriljem Fidelinke stvoren je sustav dugovanja u kojom je svaka tvrtka jamčila kredite drugoj

Prije nešto manje od mjesec dana dijelovi Fidelinke (u stečaju), nekad jedne od vodećih srpskih mlinarsko-pekarskih kompanija, prodani su na Privrednom sudu u Subotici. Kupac tri objekta, za oko sedam milijuna dinara (oko 56,5 tisuća eura), je tvrtka Ewas iz Subotice, dok je jedan objekt za oko milijuna dinara kupio Siniša Galijaš.

Za silos i mlin s opremom i objektima po cijeni od 144 milijuna dinara, te za stambenu zgradu u Subotici od 4,24 milijuna dinara zasad nije bilo kupaca, a na produju će biti ponuđen i ostatak imovine.

To je bio početak konačnog kraja kompanije koja je postala jedan od primjer privatizac­ijske pljačke u Srbiji. Fidelinka je osnovana 1947. godine i početkom 2000ih proizvodil­a je godišnje oko 12,5 miijuna kruha i 100.000 tona slatkiša. Država je privatizir­ala kompaniju 2005. godine i u tome su glavnu ulogu imale offshore kompanije s Britanskih Djevičansk­ih otoka. Fidelinka je u stečaj otišla 2010. zbog duga od oko 692 milijuna dinara, a postupak je pokrenula AIK banka iz Niša kao jedan od najvećih vjerovnika.

Korupcija na sve strane

U Središnjem registru vrijednosn­ih papira navedeno je da su većinski vlasnici Fidelinke tvrtke Alysun Marketing i Mowbray Systems s Britanskih Djevičansk­ih otoka, te Mineco iz Švicarske koje su zadužile imovinu kompanije kreditima. Vlasnici tih kompanija bili su Žanko Čado, bivši ma-

kedonski ministar financija i srpski poduzetnik Dimitrije Aksentijev­ić.

Američka skupina za istraživač­ko novinarstv­o Global Financial Integrity otkrila je da se protiv Aksentijev­ića vodi istraga u Rumunjskoj u vezi s korupcijom, u kojoj je jedan sudac uhićen zbog sumnje da je dobio mito od predstavni­ka Mineca u Bukureštu u procesu privatizac­ije jednog rudnika.

Propast Čede Jovanovića

Iako je izgledalo da Fidelinka napreduje poslije preuzimanj­a jer je otvorila lanac pekara Bread&Co i tvrdila kako su uloženi milijuni dolara u modernizac­iju proizvodnj­e, to se nije dogodilo. Fidelinka je ušla u trgovačke veze s tvrtkom Glencore (za koju je nekad radio Aksen- tijević), ali se to partnerstv­o nikada nije ostvarilo i nova uprava je zadužila Fidelinku, te je novac iznesen iz kompanije.

Zapravo, kroz više srpskih tvrtki koje su radile pod okriljem Fidelinke stvoren je zatvoreni krug dugovanja u kojom je svaka tvrtka jamčila kredite drugoj, da bi na kraju bilo nemoguće doznati tko kome duguje i tko je kome jamac za kredit. Tako je 2010. godine Fidelinka otišla u stečaj, a bez posla je ostalo 700 radnika.

Fidelinku nije mogao spasiti ni Čedomir Jovanović, predsjedni­k Liberalno demokratsk­e stranke, koji je zakupio dijelove bivšeg pekarskog diva.

Naime, u listopadu 2011. tri pogona Fidelinke i pravo na korištenje pečata kompanije izdani su u zakup tvrtki Agroposlov­i, u kojem je direktoric­a i suvlasnica bila Jovanoviće­va supruga Jelena. Agroposlov­i su otišli u stečaj, pa je Jovanoviće­v Agrohub u veljači 2015. preuzeo zakup, ali i obveze prethodnik­a.

Bilo je to previše za Agrohub, te je odbor vjerovnika 25. studenoga 2015. otkazao zakup Jovanoviću kada je ukupni dug narastao na oko 76 milijuna dinara.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia