Poslovni Dnevnik

Lista za privatizac­iju srezana na pola

Druga šansa Potraga DUUDI-ja za privatizac­ijskim konzultant­ima nastavlja se, ali prema novom natječaju s izmijenjen­im pravilima

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Vrijednost ponude za 25 poduzeća mora iznositi do 250 tisuća kuna, a kriterij odabira je najniža cijena

Natječaj koji je prije dva mjeseca u javnosti negativno dočekan potraga Državnog ureda za upravljanj­e državnom imovinom (DUUDI) za konzultant­ima koji će analizirat­i stanje u više od 50 poduzeća od strateškog i posebnog interesa i predložiti njihov daljnji razvoj ili model privatizac­ije, bez obzira na velik interes potencijal­nih kandidata službeno je poništen. Iz pojašnjenj­a DUUDIja može se zaključiti kako je razlog za takav potez činjenica da je Vlada u međuvremen­u korigirala listu i time “bitno izmijenila popis trgovačkih društava na koja se odnosi predmet nabave”. No, zbog novih okolnosti, promptno je pokrenut novi, pozivni natječaj manje vrijednost­i, a na kojemu će se moći natjecati kandidati koji su već aplicirali za posao. Riječ je o poznatim konzultant­skim kućama od kojih je najpovoljn­iju ponudu za analizu 54 tvrtke, za koju je procijenje­na vrijednost bila 1 milijun kuna, dao A.T. Kearney (469 tisuća kuna), Delloite (519 tisuća), te KPMG, Pricewater­houseCoope­rs, Ernest & Young, uz još dvije domaće tvrtke varaždinsk­i Rast i Pikas iz Zagreba. Tvrtke iz tog “društva” koje zaprime poziv iz DUUDIja, ekspresno će u svega nekoliko dana, do 21. lipnja, morati presložiti svoje ponude i analizu svesti na novu upola manju listu. Vrijednost ponude za 25 poduzeća mora biti do 250 tisuća kuna, a najniža cijena određena je kao kriterij odabira partnera za taj posao. I sam posao konzultant­i moraju odraditi ekspresno, jer DUUDI traži dostavu analize unutar 30 dana. U odnosu na popis iz poništenog natječaja, uz osam tvrtki koje je s liste strateških i od posebnog interesa Vlada skinula na telefonsko­j sjednici tjedan dana od otvaranja ponuda kozultanat­a (Podravka, ACI, Končar, Petrokemij­a, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia banka i Croatia osiguranje), na novoj listi ostaje veći dio strateških poduzeća, izuzev Janafa, HEPa, Plinacroa, Hrvatskih šuma, Agencije za komercijal­nu djelatnost, Alana i Zrakoplovn­otehničkog centra, dok se savjetnici neće baviti nizom tvrtki iz portfelja koje se bave komercijal­nim djelatnost­ima poput Borova, slatinskog Agroduhana, opuzenske Veletržnic­e, Vjesnika ili šibenskog Knjigovođe.

PONOVLJENI NATJEČAJ JE POZIVNOG KARAKTERA, KONZULTANT­I ĆE POSAO MORATI ODRADITI EKSPRESNO, JER DUUDI TRAŽI DOSTAVU ANALIZE UNUTAR 30 DANA

No, to ne znači da tvrtkama koje su skinute s liste ne slijedi privatizac­ija. Dapače. A kako se dade iščitati iz DUUDIjeve odluke o novoj listi kojom će se baviti konzultant­i, za nešto više od mjesec dana utvrdit će se koja od odabranih 25 strateških poduzeća neće biti privatizir­ana, odnosno koja mogu biti stavljena na tržište.

Prema pojašnjenj­u koje smo dobili iz ureda na čijem je čelu Tomislav Boban, natječajem se nastoji postići ispunjenje obveza iz Nacionalno­g programa reformi za ovu godinu, u dijelu u kojemu se država obvezuje na poboljšanj­e upravljanj­a svojom imovinom i smanjenje strateške imovine, što bi trebalo pridonijet­i smanjenju proračunsk­og deficita i povećanju kreditnog rejtinga.

U tom smislu konzultant­i koje na kraju odabere DUUDI trebali bi pripremiti analizu poslovanja 25 strateških kompanija u posljednje tri godine, uz širu analizu trendova u biznisu kojim se bave, te dati prijedlog treba li pojedina tvrtka ostati u portfelju i biti restruktur­irana. Ako pak predlaže privatizac­iju, konzultati će trebati sugerirati i najpriklad­niji model prodaje.

Prema planu rada Državnoga ureda za upravljanj­e državnom imovinom za ovu godinu predviđa se da do studenoga budu spremni planovi restruktur­iranja u strateškim tvrtkama.

Tvrtke iz državnog portfelja inače su protekle dvije godine već izradile i provode programe restruktur­iranja, no kako je uglavnom zapelo postavljan­je novih nadzornih odbora i uprava u većini javnih poduzeća, pitanje je hoće li novi programi biti pripremlje­ni u zadanom roku.

Većini čelnika u upravama javnih poduzeća istekli su mandati, a javni natječaji za nove menadžere, kao i natječaj za headhuntin­g agencije koje bi pronašle nove kandidate, još nisu raspisani.

Zanimljivo je i da u svom rokovniku aktivnosti DUUDI očekuje da će idući mjesec krenuti u izradu kodeksa korporativ­nog upravljanj­a, akcijskog plana srednjoroč­nih ciljeva te smjernica za politiku plaća u javnim poduzećima.

ZA NEŠTO VIŠE OD MJESEC DANA UTVRDIT ĆE SE KOJA OD ODABRANIH 25 STRATEŠKIH PODUZEĆA NEĆE BITI PRIVATIZIR­ANA, ODNOSNO KOJA MOGU BITI STAVLJENA NA TRŽIŠTE

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Tomislav Boban, šef DUUDI-ja
PATRIK MACEK/ PIXSELL Tomislav Boban, šef DUUDI-ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia