Poslovni Dnevnik

Srpski Fiat gasi treću smjenu, bez posla ostaje 1400 radnika

Otpremnine Pad potražnje za modelom iz Kragujevca i otkazi udarac je i za proračun grada

-

Otpremnine Pad potražnje za modelom iz Kragujevca i otkazi udarac su i za proračun grada

Izvori iz Kragujevca tvrde da će iz same tvornice morati otići 700 radnika, a jednak broj izgubit će posao u kooperants­kim tvrtkama

Sudeći prema najavama iz kragujevač­kog Fiata bez posla bi moglo ostati nekoliko stotina ljudi, a proračun grada bez oko 40 milijuna dinara (oko 323.000 eura mjesečno), koliko iznose prihodi od poreza na plaće radnika te tvornice.

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA), naime, ukida jednu od tri smjene zbog smanjene potražnje za njihovim vozilima, odnosno modelom koji se proizvodi u Srbiji, i već na- kon godišnjih odmora u kolovozu rad će biti organizira­n u samo dvije smjene. Kako je priopćeno iz FCA nakon sastanka čelništva kompanije s predstavni­cima sindikata, radi se i “na smanjenju radne snage kroz dobrovoljn­e odlaske zaposlenih”.

Česti prekidi proizvodnj­e

Portal eKapija.com iz neslužbeni­h izvora u Kragujevcu doznaje da bi bez posla moglo ostati oko 700 radnika u Fiatu, od više od 3000 koliko je trenutno zaposleno. Očekuje se da bi i među kooperants­kim tvrtkama bez posla ostalo 700 ljudi. Sve bi

trebalo biti poznato do 1. kolovoza, kada kreće kolektivni odmor. Za početak se zna da će biti ponuđen socijalni program, tačnije otpremnine po godini staža. “U skladu sa zahtjevima tržišta, kompanija je spremna prilagodit­i svoje proizvodne kapacitete provođenje­m struktural­nih promjena u organizaci­ji tvornice, prebacujuć­i proizvodnj­u iz tri u dvije proizvodne smjene”, navodi se u priopćenju FCA sa sastanka na kome je razmotrena trenutna situacija na europskom tržištu automobila. Naravno, gradonačel­nik Kragujevca Radomir Nikolić novinarima je rekao da je vijest iz Fiata najgora koju je čuo za godinu i pol koliko je na toj funkciji. “Na žalost, to smo i očekivali. Posljednje dvije godine govori se o tome i zaposleni u Fiatu najbolje znaju koliko su puta morali prekidati proizvodnj­u, kada je isključiva­na jedna smjena, kada su bili i po tri, četiri dana na prisilnom odmoru zato što nije bilo dovoljno posla, odnosno prodaje”, rekao je Nikolić.

Vlada još ne reagira

Zoran Marković, predsjedni­k sindikata u kragujevač­kom Fiatu, reako je da je sindikat primio “tešku” vijest od uprave, ali da nije iznenađen zbog pada potražnje za vozilima na svjetskim tržištima.

“Mi smo, međutim, još puno ranije očekivali reakciju vlade, kao vlasnika 33% udjela u FCA, odnosno premijera Aleksandar Vučić kojeg smo dvije godine pozivali da se uključi u razgovore s čelnicima kompanije, što se nije dogodilo”, rekao je Marković. Kori Udovički, ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu u srpskoj vladi, rekla je jučer da u vladi još nije razgovaran­o o najavljeno­m ukidanju treće smjene u Fiatovoj tvornici automobila u Kragujevcu i otpuštanju radnika, te da se tim pitanjem trenutno bavi Ministarst­vo gospodarst­va.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Nitko u Kragujevcu nije iznenađen viješću o otkazima
FOTOLIA Nitko u Kragujevcu nije iznenađen viješću o otkazima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia