Poslovni Dnevnik

Tomislav Karamarko odlazi, borit će se na sudu

Igre prijestolj­a Božo Petrov ne namjerava dati ostavku, ali ističe da je spreman i na to ako Predsjedni­štvo HDZ-a povuče svoj zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića

- JADRANKA DOZAN

Kako je i najavio, prvi potpredsje­dnik Vlade Tomislav Karamarko i službeno je podnio ostavku na to mjesto. Također očekivano, još je jednom pozvao na povlačenje i premijera Tihomira Oreškovića te podpredsje­dnika Vlade Božu Petrova. No, koji sat prije njegova obraćanja, za kojega je podcrtao i ustrajanje HDZa na preslagiva­nju saborske većine, i Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa većinom je glasova donijelo odluku na tragu njegove ostavke. Zaključilo je da je u slučaju “konzultant­ica” u sukobu interesa “jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristran­ost u obavljanju javne dužnosti”. U odluci se podcrtava i kako Karamarko zbog potencinje­mu jalnog sukoba interesa ne može sudjelovat­i u procesima donošenja odluka vezanim uz arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a, kao ni u onih koje se odnose na Inu.

Za konačnu ocjenu Povjerenst­va osobito je važnim ispao sastanak Vijeća za suradnju 5. svibnja, između Domoljubne koalicije i Mosta. Tom je prilikom Karamarko, tvrde, iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražni­h postupaka između Hrvatske i MOL-a, bio u sukobu interesa. Podsjetimo, to je tijelo utvrđivalo postojanje sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge imala ugovor s Peritus savjetovan­jem Josipa Petrovića, zastupnika i savjetnik MOL-a, ali i osobnog prijatelja Karamarka, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na če- lo HDZa, a prije ulaska u Banske dvore. Propustom očitovanja da su prije stupanja na dužnost u Vladi postojali poslovni odnosi koji ga povezuju s Petrovićem, Karamarko nije postupao u skladu s obvezom načela vjerodosto­jnosti i povjerenja građana, ocijenilo je Povjerenst­vo.

Šef HDZa pak s tom je odlukom, kaže, “i zadovoljan i nezadovolj­an”. Zadovoljan je jer ga se tereti za zauzimanje stava kojega, tvrdi on, mora imati, “inače se vraćamo u razdoblje verbalnog delikta”. Najavio je rušenje odluke na Upravnom sudu, u što ga uvjeravaju pravnici. No, za Petrova je odluka Povjerenst­va potvrda Mostovih sumnji, a prema je i odgovornos­t za nefuknkcio­nalnost Vlade isključivo Karamarkov­a. Ostavku Petrov ne namjerava dati, ali ističe da je spreman i na to ako Predsjedni­štvo HDZa povuče svoj zahtjev za opoziv premijera Oreškovića. Nakon svega, ostaje intrigantn­o zašto Petrov toliko ustrajava u obrani mandata premijera kojega je instalirao HDZ.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Tomislav Karamarko
PATRIK MACEK/PIXSELL Tomislav Karamarko
 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Dalija Orešković
PETAR GLEBOV/PIXSELL Dalija Orešković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia