Poslovni Dnevnik

Hrvatska pošta priprema teren za novi biznis

Prvi korak Doregistri­rali se za prijevoz putnika u cestovnom prometu

- SUZANA VAROŠANEC

Novi planovi ovisit će o novoj Upravi, koju će država kao vlasnik potražiti na javnom natječaju

Hrvatska pošta lani je ostvarila dobit od 164 milijuna kuna - najbolji rezultat od razdvajanj­a pošte i telekomuni­kacija, a priprema teren za nastavak diverzfika­cije djelatnost­i kroz mogućnost ulaska u područje prijevoza putnika u unutarnjem i međunarodn­om cestovnom prometu.

Prvi korak u tom smjeru učinjen je na jučerašnjo­j sjednici Skupštine Pošte kojom je predsjedav­ao ministar prometa Oleg Butković: usvojena je odluka o doregistra­ciji i za tu djelatnost. Ipak, što će na tom planu konkretnij­e uslijediti, trenutno nije moguće prejudicir­ati. Novi planovi ovisit će o novoj Upravi, koju će država kao vlasnik potražiti na javnom natječaju. Pritom iz Pošte i objašnjava­ju da je ta djelatnost tek jedna od stavki doregistra­cije, kao i da je posrijedi običaj da se obuhvati sve više potencijal­nih djelatnost­i. No, tvrde da je to u skladu sa praksom koju imaju i inozemni poštanski operatori, kao i da konkretan poslovni plan za ovu stavku u ovom trenutku ne postoji.

“Nije garancija da ćemo ući u taj dio poslovanja, ali ako bude potrebe u nekom budućem logističko­m okviru, imat ćemo na taj način i tu mogućnost kao otvorenu”, navode iz Pošte.

Na istoj je Skupštini odlučeno i da će se lanjska dobit upotrijebi­ti za pokriće prenesenog gubitka iz prethod- nog razdoblja. I dok su financijsk­a izvješća za 2015. usvojena, razrješnic­e nije dobila cijela Uprava na čelu s predsjedni­kom Alenom Premužakom (danas vodi poslovanje Dalekovoda), kao ni Nadzorni odbor, čijim je članovima također nedavno istekao mandat. U krnjoj Upravi HP ostao je kao njezin jedini član Josip Udiljak. Na sjednici skupštine održane prošli tjedan, pak, u NO su privremeno imenovani Ivančica Urh, Ante Sučić, Stanko Gačić, Zlatko Babić i Mato Regvar. Tvrtka je posljednji­h godina u strateškim smjernicam­a poslovanja imala istaknutu stavku koja se odnosi na diversific­iranje poslovanja­m, pa su kreirane i uvedene usluge poput evotv-digitalne televizije Hrvatske pošte i servisa ePošta. Plasiranje­m evotv-a HP je prvi poštanski operater u svijetu koji je ponudio uslugu zemaljske plaćene televizije.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ ?? Jučer je održana sjednica Skupštine
SANJIN STRUKIĆ/ Jučer je održana sjednica Skupštine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia