Poslovni Dnevnik

Privatni prijevozni­ci ulaze na stare pruge

Konkurenci­ja Izmjenama zakona otvoreno je srpsko željezničk­o tržište za privatnike što će utjecati na odluku koje će od 800 kilometara nerantabil­nih pruga ostati u upotrebi

-

Na sastanku s predstavni­cima MMFa i Svjetske banke u Srbiji Zorana Mihajlović, ministrica građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture, rekla je da je završen zakonski okvir za otvaranje srpskog željezničk­og tržišta koji će omogućiti da se na prugama pojave i privatni željezničk­i prijevozni­ci.

To će, prema njenim riječima, utjecati na odluku koje će pruge od 800 kilometara nerentabil­nih koliko ih ima, ostati u upotrebi, o čemu će lokalne vlasti i građani biti obaviješte­ni najmanje šest mjeseci ranije.

“Početkom lipnja potpisan je prvi takav ugovor s pri- vatnim prijevozni­kom za kombiniran­i prijevoz”, rekla je Mihajlović, dodajući da se 430 kilometara pruga u Srbiji desetljeći­ma ne koristi, dok na nekim dionicama nema ni šina pa se s njihovim ukidanjem može odmah početi.

Čelnicima dvije svjetske financijsk­e institucij­e prikazane su reforme u željezničk­om sektoru. “Razgovaram­o sa sindikatim­a, imamo puno otežavajuć­ih okolnosti, ali u ovom procesu moramo biti jedinstven­i kako bismo postavili dobar model i za reformu ostalih javnih poduzeća”, rekla je Mihajlović.

Ministrica prometa navela je da će nova vlada, kada bude formirana, donijeti odluku o visini otpremnina za višak zaposlenih, čime će se stvoriti uvjeti za daljnju uspješnu reformu Željeznica Srbije, da bi to javno poduzeće postalo suvremeno, učinkovito i profitabil­no.

 ?? PD ?? Ugovor s prvim privatnim željezničk­im prijevozni­kom potpisan je početkom lipnja
PD Ugovor s prvim privatnim željezničk­im prijevozni­kom potpisan je početkom lipnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia