Poslovni Dnevnik

‘PUTINOVA BANKA’ OČAJNIČKI TRAŽI 20 MILIJARDI DOLARA

Na rubu propasti Državna Vnešekonom­bank prodaje imovinu da pokrpa bilancu

- TOMISLAV PILI

Banka je financiral­a projekte od važnosti za Kremlj, a takva poslovna politika pokazala je sve slabosti po uvođenju zapadnih sankcija

Banka koja je financiral­a sve grandiozne projekte po volji Kremlja na rubu je propasti. Prema navodima Bloomberga, državna banka Vnešekonom­bank ( VEB) ubrzano prodaje imovinu i oslanja se na posebne državne kreditne linije kako bi izbjegla potpuni bankrot.

Banka koju je osnovao još Vladimir Ilič Lenjin radi financiran­ja izvoza u potpunosti je prekinula kreditiran­je i zaustavila financiran­je svih postojećih projekata.

Duboki rezovi

Prema službenim procjenama, spašavanje VEB-a od stečaja značilo bi ubrizgavan­je svježih 20 milijardi dolara. To je iznos koji bi bilo problem iskrcati i u dobrim vremenima, a kamoli usred recesije i sankcija koje su pogodile Rusiju.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Bloomberga, država razmatra duboko restruk- turiranje banke. Navodno se s time složio i predsjedni­k Vladimir Putin koji je priznao kako nema alternativ­e do dubokih rezova u VEB-u. Rezove će ponajprije osjetiti zaposleni jer će ih petina morati otići. Da bi došla do novca, banka ubrzano prodaje imovinu koja je još do prije nekoliko mjeseci smatrana strateškom.

To se odnosi na 3,6 posto udjela u Gazpromu koji je banka prodala plinskom divu za 132 milijardi rubalja, upola manje nego što je plaćeno prije nekoliko godina. Banka se nada da će uspjeti prikupiti dodatnih 18 milijardi rubalja prodajom 8,4 posto udjela u Moskovskoj burzi.

Me đ u - tim, to je sve kap u moru jer interne procjene pokazuju da treba otpisati trećinu imovine vrijedne 1,5 bilijuna rubalja. Zbog povezanost­i s Kremljom, VEB se često nazivalo “Putinovom bankom”, a tu leži i korijen sadašnjih problema. “U sadašnjem obliku, VEB je kvaziprora­čunski fond za financiran­je prioritetn­ih projekata. Takav poslovni model traži stalnu podršku proračuna”, tvrdi Karen Vartapetov, analitičar­ka rejtinške agencije Standard & Poor’s.

Stalna potpora države

Država je tijekom vrhunca cijena nafte u VEB upummpala desetke milijardi dolara. Uz državnu potporu i jeftine kredite sa Zapada, bilanca banke narasla je sedam puta na četiri bilijuna rubalja. Banka je kreditiral­a sve projekte od državne važnosti, poput izgradnje objekata za Olimpijske igre u Sočiju ili za spašavanje kompanija koje su bile prerizične za ostale banke. Problemi za započeli 2014. kada se banka našla na listi entiteta protiv kojih su uvedene zapadne sankcije nakon ruske aneksije Krima.

 ?? REUTERS ?? Ruski čelnik Vladimir Putin složio se da banka mora u restruktur­iranje
REUTERS Ruski čelnik Vladimir Putin složio se da banka mora u restruktur­iranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia