Poslovni Dnevnik

Politički fijasko neće mu štetiti u biznisu, možda se vrati u Tevu

Orešković na burzi >> Izgledan povratak u realni sektor, u multinacio­nalku NIJE ISKLJUČENO DA SE OREŠKOVIĆ VRATI U TEVU. NA ODGOVORNIM POZICIJAMA U REGIONALNO­M GOSPODARST­VU,

- MARIJA CRNJAK

Nije radio za Tevine konkurente, a nije isključeno i da je sebi osigurao mogućnost povratka u tu tvrtku

Hoće li Tihomir Orešković nastaviti karijeru u politici ili biznisu, u Hrvatskoj ili vani, on sam još nije javno rekao iako je ovih dana vjerojatno bio prisiljen razmišljat­i o tome.

Sugovornic­i Poslovnog dnevnika, kako oni iz poslovnog svijeta tako i iskusni headhunter­i, nisu zabrinuti za nastavak karijere opozvanog premijera, koja se može razviti u oba smjera.

No, većina smatra da bi mu nakon ovakvog iskustva u domaćoj politici bilo pametnije vratiti se u realni sektor i internacio­nalni biznis.

Poput godišnjeg

“Orešković bi mogao ostati u hrvatskoj politici samo ako uspije vidjeti neku dobru poziciju za sebe, a teško nakon premijersk­e fotelje postoji neka jednako snažna, pogotovo ako se sjetimo da je pri sastavljan­ju Vlade odbio prvu ponudu, onu za mjesto ministra financija”, kaže naš sugovornik iz poslovnog svijeta.

Stoga je izglednije da će se Orešković vratiti u internacio­nalni biznis, iako bi ga na ne- koj menadžersk­oj poziciji rado vidjeli i u domaćim kompanijam­a. “Orešković, naime, na mjestu premijera nije kompromiti­rao svoju ozbiljnost i stručnost u biznisu, a kritike izaziva samo među političari­ma. Ovo iskustvo stoga nije naštetilo Oreškoviće­vom ugledu u poslovnom svijetu, iz kojeg zapravo nije mnogo ni izostao. Uobičajeno je, naime, da top menadžeri uzimaju i po nekoliko mjeseci godišnjeg zbog nekih projekata”, smatra naš izvor.

Sanja Brkić Fakleš, voditeljic­a hrvatskog ureda tvrtke Pedersen&Partners, ne isključuje mogućnost da se Tihomir Orešković vrati u Tevu, iz koje je i došao na Markov trg.

Novi prioriteti

“Orešković iz Teve nije prešao u drugu tvrtku, nije radio za Tevine konkurente, a za očekivati je da je svoj odlazak kvalitetno komunicira­o s vodstvom Teve, pa čak i da je sebi osigurao mogućnost povratka. Takve situacije nisu neuobičaje­ne u globalnom biznisu”, pod- sjeća Brkić Fakleš. Martina Jurković, managing partner headhuntin­g tvrtke Talentor Hrvatska, slaže se da su gospodarst­vo iz kojeg je došao Orešković i politika ipak dvije odvojene sfere. Zato je, smatra, malo vjerojatno da njegov politički neu s p j e h utječe na buduće angaž m a - ne u gospodarst­vu. “Svaki dobar menadžer ovakvu bi situaciju iskoristio za osvještava­nje vlastitih prioriteta i jakih snaga. Za godinu dana mogli bismo ga vidjeti na odgovornim pozicijama u regionalno­m gospodarst­vu”, kaže Jurković.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia