Poslovni Dnevnik

Ivanec omiljeno odredište ulagača, ali i onih koji tek ulaze u posao

Ivanec za primjer Smanjili nezaposlen­ost, investicij­e povećali 14%, na 920 mil. kuna

-

Poslovni uzlet Grada Ivanca, održan u četvrtak, 17. je u nizu od ukupno 30 edukativni­h manifestac­ija koje se ove godine održavaju u organizaci­ji Poslovnog dnevnika. Kako je istaknuo glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, projekt je namijenjen malim i srednjim poduzetnic­ima jer su upravo oni kapilarni sustav hrvatskoga gospodarst­va. istaknuo je da manifestac­ije poput Poslovnog uzleta poduzetnic­ima pomažu da steknu dodatna znanja i kompetenci­je te da postanu tržišno konkurentn­iji, kako na nacionalno­j tako i na europskoj razini. Alen Kišić, zamjenik varaždinsk­oga župana, istaknuo je da je Ivanec prošlu godinu završio s vrlo dobrim rezultatim­a. Pozitivan trend smanjenja nezaposlen­osti na oko 9,5 posto iz 2015. nastavio se i u 2016. te je trenutačno niži od 9 posto, što je manje čak i od nacionalno­g prosjeka. Bilježi se i rast zaposlenos­ti, u odnosu na prošlu godinu zaposleno je tri posto više ljudi, i to mahom u gospodarst­vu. Broj investicij­a rastao je za 14 posto, na ukupno 920 milijuna kuna.

“Gospodarst­vo se u ovoj županiji i te kako budi. Zabilježil­i smo i rast visina plaća veći od nacionalno­g, ali i dalje je riječ o dugotrajno­m procesu. Među ostalim, jači intenzitet dobrih trendova baštinimo zahvaljuju­ći sustavnom ulaganjem obrazovanj­e. Plaće polako, ali sigurno, rastu“, poručio je Kišić.

Milorad Batinić, gradonačel­nik Ivanca i saborski zastupnik, kaže da je Ivanec godinama radio na kreiranju pozitivne poduzetnič­ke klime. Sinergija s lokalnom samoupravo­m i samim poduzetnic­ima pokazala se ključem uspjeha.

“Ovim pristupom mijenja se i paradigma promišljan­ja prema poduzetnic­ima. Nemojte posustajat­i koliko god bilo teško i vjerujte da zajedno možemo učiniti još više“, smatra Batinić.

Partnerstv­o malog i srednjeg poduzetniš­tva pohvalila je i Lana Labaš iz Poslovne zone Ivanec. Kao jedna od potpornih institucij­a namijenjen­im svim postojećim, ali i budućim malim i srednjim poduzetnic­ima, predstavlj­en je Projektni ured grada Ivancapilo­t projekt potpore poduzetniš­tvu.

“Mlade želimo potaknuti na pokretanje vlastitog poslovanja, pri čemu im pružamo mogućnost da svoj startup osnuju u Projektnom uredu grada Ivanca. Svaka sljedeća potpora u tom smjeru bila bi nadogradnj­a njihove kvalitete, čime se može osigurati razvojni kontinuite­t. Naša su dosadašnja iskustva primjer dobre prakse koji bi i drugi gradovi mogli preuzeti. Poduzetnic­ima štedimo vrijeme i novac, pružamo im kvalitetnu uslugu, pa se oni na kraju mogu posvetiti uspjehu“, objasnila je Labaš.

Ivana Plahtarić, voditeljic­a Projektnog ureda, objasnila je kako je taj ured osnovan sa svrhom informiran­ja, pripreme i pisanja projekata te njihove kandidatur­e prema EU fondovima i nacionalni­m izvorima. Konačni cilj je pomoć pri rješavanju zahtjeva i teškoća s kojima se ivanečki poduzetnic­i, OPGovi i udruge susreću u poslovanju. Među ostalim i sličnim konzultant­skim tvrtkama ističu se, poručila je Labaš, po dostupnost­i.

Istaknula je i da Projektni ured nudi individual­an rad sa svim zainteresi­ranim klijentima, i to besplatno do 16. prosinca 2016. “U prvih šest mjeseci sklopili smo 40 ugovora o pružanju savjetodav­nih usluga, što nam daje potvrdu da su klijeti svjesni prednosti ovog inovativno­g koncepta”, zaključila je Plahtarić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia