Poslovni Dnevnik

Dogovorene male kazne za veliku korupciju u Budvi

Korupcija

-

Svetozar Marović, čelnik vladajućeg DPS-a, priznao je kaznena djela, te će po nagodbi s tužiteljst­vom dobiti četiri godine zatvora i novčanu kaznu

Osim što nosi titulu “metropole crnogorsko­g turizma” Budvu se sve češće naziva i “prijestoln­icom korupcijsk­ih afera“, prije svega zbog mutnih poslova Svetozara Marovića, drugog čovjeka vladajuće Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS) i bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića, koji je od 2003. do 2006. bio jedini predsjedni­k državne zajednice Srbija i Crna Gora. Korupcijsk­o klupko se po- čelo odmotavati u prosincu prošle godine kada je bivši predsjedni­k Političkog savjeta DPSa uhićen pod sumnjom da je vođa kriminalne skupine koja je proračun Općine Budva oštetila za desetke milijuna eura. Marović je ovog tjedna potpisao sporazum o krivnji, priznavši djela koja mu se stavljaju na teret, a koja u daljnjem postupku treba potvrditi Viši sud, te je pušten iz zatvora.

Neslužbeno se doznaje da je Marović u nagodbi s tužiteljst­vom priznao krivnju u pet slučajeva, u zatvoru će provesti četiri godine, platiti novčanu kaznu od 50.000 eura i vratiti u državni proračun milijuna eura. Sporazum o priznanju krivnje za ista djela potpisali su Marovićev sin Miloš i brat Dragan, koji je bio potpredsje­dnik Općine Budva.

Marović i skupina koju je predvodio, kako se navodi u crnogorski­m medijima, proračun Budve oštetili su za više od 11 milijuna eura malverzaci­jama na četiri projekta. Sku- pina je oštetila proračun za 3,706.000 eura u aferi Bulevar, u aferi Krapina za 1,150.000 eura, u aferi WTA za 3,000.000 eura, a u aferi Copyright za 3,859.311 eura.

Umiješani brat i sin

U jednoj Marovićevo­j aferi navodi se da je 45 tisuća četvornih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića 2007. godine kupila tvrtka Zavala Invest, zajednička kompanija Miraxa i Moninvesta čiji je suvlasnik bio, u tom trenutku bez državne funkcije, Svetozar Marović koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali odmah prodao svoj udio, a njegov brat Dragan Marović je uhićen s gradonačel-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia