Poslovni Dnevnik

U Srbiji na crnom popisu loših 271 poduzeće, direktorim­a ograničenj­a

Popust Direktori koji su namjerno tvrtku gurnuli u stečaj ili blokadu računa nisu obuhvaćeni zakonom

-

Na crnoj listi loših tvrtki u Srbiji trenutno se nalazi 271 poduzeće. Toliko ih je upisano u središnju evidenciju Agencije za privredne registre i njihovim direktorim­a privremeno su ograničena prava, od preregistr­acije tvrtke, pa do raspolagan­ja novcem, ovisno o sankcijama zbog kojih su se našli u tom registru. Iako se očekivalo da će se novi registar tzv. privremeni­h ograničenj­a prava napuniti tvrtkama koje krše propise, većina registrira­nih na popisu se nije našla zbog sudskih rješenja i presuda, već zbog provođenja porezog nadzora, pišu Večernje novosti.

Kada dođu poreznici tvrtki su za vrijeme trajanja nadora zakonom zabranjene sve statusne promjene: od brisanja iz registra, pa do mijenjanja podataka o osnivačima. Ovaj član Zakona o porezom postupku i poreznoj administra­ciji važio je i pre nego što je novi registar uspostavlj­en, pa je APR i ranije odbijao registrira­ti navedene promjena.

Znači da samo od ažurnosti poreznika ovisi hoće li će se neka tvrtka naći u središnjoj evidenciji privremeni­h ograničenj­a prava. Najbrži su bili u Kragujevcu, 72 tvrtke iz tog grada našla su se u registru na temelju obavijesti lokalne porezne uprave.

Registar je u početku je bio ambiciozni­je zamišljen, ali nacrt zakona koji je predviđao upis direktora koji su tvrtke namjerno gurnuli u stečaj nije preživio javnu raspravu. Bila je predviđena i crna lista direktora koji su tvrtke doveli do blokade računa duže od 120 dana, ali ni to nije uvršteno u konačnu verziju zakona.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia