Poslovni Dnevnik

VRIJEME POKAZUJE DA SU PROMJENE MOGUĆE

ISKUSTVO ZLATA VRIJEDI Oklada na Kinu Američka kompanija otvorila svoju najveću investicij­u ikada >>

- TOMISLAV PILI

Iako je tijekom otvaranja padala kiša, što se u kineskoj kulturi smatra znamenom bogatstva, analitičar­i su skeptični koliko će šangajski Disneyland potaknuti Disneyeve prihode. Najspektak­ularniji zabavni park koji je američka kompanija do sada otvorila primio je prve posjetitel­je u četvrtak, a ceremenoju otvaranja obilježio je veliki vatromet i tisuće plesača, prenosi Reuters.

Šangajski Disneyland prostire se na čak sedam kvadratnih kilometara, a kompanija je u izgradnju do sada uložila 5,5 milijardi dolara. To je najveća inozemna investicij­a Disneya ikada. No, kompanija ne namjerava stati jer golemi prostor zabavnog parka omogućuje daljnje dogradnje. Inače, Disney u parku ima manjinski udjel jer 57 posto drži Shendi Group, konzorcij od četiri državne kineske kompanije. U Disneyu vjeruju kako prostor obuhvata šangajskog parka uključuje 330 milijuna potencijal­nih posjetitel­ja koji žive na tri sata vožnje od parka.

Međutim, iako je oklada na rastuću kinesku srednju klasu smislena, to ne znači da će to donijeti značajan skok Disneyevih prihoda na azijskom području. Upravo zbog svoje spektakula­rnosti, šangajski Disneyland mogao bi preoteti dio posjetitel­ja zabavnim parkovima u Tokiju i Hong Kongu. “Ovo bi se moglo pokazati prihodovno neutralno za Disney”, naveli su analitičar­i investicij­ske banke Macquarie, prenosi Financial Times. Allan Zeman, hongkonški mogul zabave koji je nekada vodio tamošnji park, smatra kako će šangajski park sada svi željeti posjetiti jer je novi, što će se odraziti na Hong Kong.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia