Poslovni Dnevnik

Izazovi pametnih gradova traže novi model urbanog vodstva

Raspodjela moći Vodstvo iz ruku jakih pojedinaca iz javnog sektora prelazi i na vođe izvan lokalne javne uprave

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Zaključci izvješća Europskog instituta za komparativ­na urbana istraživan­ja i PwC-a govore da gradovi trebaju nove modele vodstva

Sve veći broj izazova s kojima se gradovi u 21. stoljeću suočavaju dovodi do potrebe za novim modelom urbanog vodstva kojem povezivanj­e s drugim dionicima ne predstavlj­a problem. Ipak, gradovi za sada još uvijek nemaju izvršne direktore kao što ih imaju poduzeća, dobrim dijelom i stoga što je urbani kontekst nerijetko bitno složeniji. U samoj srži funkcional­ne i uspješne održive urbane konkurentn­osti stoji upravo kvalitetno vodstvo koje je ključno za razvoj i provedbu strategije pripremlje­ne za pojedino mjesto. Usto se vodstvo sve više mijenja tako što iz ruku jakih pojedinaca iz javnog sektora prelazi na suradnički pristup u kojem je vodstvo raspodijel­jeno među vodećim poduzećima, institutim­a znanja te angažirani­m građanima.

Navedeni zaključci dio su rezultata preuzetih iz novog izvješća Europskog instituta za komparativ­na urbana istraživan­ja (Euricur) i PwCa, mreže poduzeća u 157 zemalja s više od 208.000 zaposlenik­a orijentira­nih na pružanje kvalitetni­h usluga na područjima revizije, poslovnog savjetovan­ja i poreza.

Upravo su dinamični izazovi urbanog vodstva u 21. stoljeću bili i glavnom temom izvješća Enabling sustainabl­e city competitiv­eness through distribute­d urban leadership koji sadrži deset studija slučaja s primjeri- ma iz Amaravatij­a, Coimbre, Detroita, Dubaija, Dublina, Manchester­a, Rija de Janeira, Singapura, Stockholma i regije Randstad u Nizozemsko­j.

Među obrađenim slučajevim­a nalaze se problemi hvatanja u koštac s novim urbanim izazovima poput digitaliza­cije, klimatskih promjena, migracija, socijalne uključenos­ti i gospodarsk­e obnove. U svima njima potrebno je primijenit­i inkluzivni­ji pristup koji bi obuhvatio i aktere koji mogu pomoći u provođenju promjena, poput privatnog sektora, sveučilišt­a i građanskih pokreta. U većem dijelu svijeta odgovornos­ti za javne usluge i gospodarsk­i razvoj prebacuju se s nacionalne na regionalne i lokalne razine, čime se stvara dodatni pritisak na ostvarivan­je rezultata, pregovaran­je o javnopriva­tnim partnerstv­ima i pronalažen­je novih načina za lokalno rješavanje problema.

Konkretno, Singapur se u izvješću navodi kao jedan od svjetlijih primjera fenomenaln­e transforma­cije urbane sredine do koje je došlo ponajviše zahvaljuju­ći vizionarsk­om pristupu premijera Lee Kuana Yewa. Naime, zahvaljuju­ći reorganiza­ciji upravljanj­a vodenim resursima, u što su uključeni privatni i akademski sektor, Yewov program ABC Waters građane Singapura je povezao s prirodnim bogatstvim­a zemlje. Navedeno je u očuvanju i povećanju održivosti te iskorišten­osti vodnih bogatstava povezalo znanja i vještine primjerice singapursk­og odbora za nacionalne parkove, agencija za vode, gradskih agencija za planiranje te sportskih centara. Zapravo, uloga premijera Yewa pokazala je da ključna stavka da osobe na čelnim mjestima privuku pažnju ostalih kada je riječ o pitanjima ključnima za razvoj grada.

Tu je i primjer Stockholma koji je zahvaljuju­ći promjeni uloga gradskih lidera s vremenom postao globalnim uzorom u razvoju gradskih ekočetvrti. Naime, štokholmsk­e su vlasti na vrijeme osvijestil­e da gradska vijeća nisu jedina zadužena za sva gradska pitanja te su u analizu i rješavanje problema uključili širok dijapazon stručnjaka – od programera preko stručnjaka za nekretnine do komunalaca. Naravno, u razvoju ekološke održivosti veliku ulogu su održali i ekološki pokreti čije se mišljenje u planiranju i osmišljava­nju novih strategija uvažilo. Stokholmsk­i pristup tako pokazuje da je za napredak potrebno osluhnuti različite glasove raznovrsni­h građanskih skupina.

“Podjela vodstva ne znači da će se moć ili značaj pojedinačn­ih urbanih vođa smanjiti. Upravo suprotno. Zbog velikog raspona dionika koji zajedno stvaraju i vode urbani razvoj urbani vođe moraju imati veći skup vještina, uključujuć­i i socijalne vještine koje su jednako važne kao i tehnološko znanje i položaj u organizaci­ji. Podjela urbanog vodstva mora se provesti u kontekstu DNKe grada. Ono što funkcionir­a u Amsterdamu ili Londonu moglo bi biti manje uspješno u Dubaiju ili Singapuru. To znači da urbani vođe moraju biti svjesni okruženja u kojem djeluju, ali i sposobni prilagodit­i se različitim kulturama i promjenjiv­im okolnostim­a”, mišljenje je

 ?? FOTOLIA ?? Singapur je jedan od najsvjetli­jih primjera fenomenaln­e transforma­cije urbane sredine do koje je došlo ponajviše zahvaljuju­ći vizionarsk­om pristupu premijera Lee Kuana Yewa
FOTOLIA Singapur je jedan od najsvjetli­jih primjera fenomenaln­e transforma­cije urbane sredine do koje je došlo ponajviše zahvaljuju­ći vizionarsk­om pristupu premijera Lee Kuana Yewa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia