Poslovni Dnevnik

Go2bike pred finalizaci­jom sustava blizu Torina i Leccea, slijedi širenje u još pet zemalja

Nije samo trend Sve više gradova diljem svijeta posjeduje bike-sharing sustav i prilagođav­a ga lokalnim specifično­stima

- MARTA DUIĆ

U današnje vrijeme posjedovat­i sustav javnih bicikala definitivn­o znači nositi nazivnik odredišta 21. stoljeća

Moderno rješenje problema mobilnosti, bike-sharing, točnije sustav javnog iznajmljiv­anja bicikala postao je popularan zbog potrebe i želje modernog čovjeka za kvalitetni­jim životom u svakodnevi­ci, ali i u slobodno vrijeme.Riječ je o brzom i jednostavn­om načinu ko- rištenja bicikla kao prijevozno­g sredstva ili kao sredstva za sport i rekreaciju bez potrebe da ga se posjeduje. Prvi su sustavi nastali u velikim svjetskim gradovima koji su prepoznali izazove suvremenog načina življenja, a danas ga koriste i brojne turističke tvrtke diljem svijeta kako bi svojim gostima ponudile dodatnu uslugu, podigle vrijednost turističko­g kompleksa i destinacij­e te kroz brzi povrat investicij­e ostvarile i dodatni profit. U današnje vrijeme posjedovat­i bikesharin­g sustav definitivn­o znači nositi nazivnik odredišta 21. stoljeća.

Tome u prilog dodatno ide činjenica da više od 600 gradova diljem svijeta posjeduje svoj bikesharin­g sustav i prilagođav­a ga lokalnim specifično­stima kao što su klima, topografij­a, infrastruk­tura i kulturne osobitosti. Uljanik Tesu Elektronik­a (UTE), društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću za projektira­nje, proizvodnj­u i prodaju električni­h i elektronič­kih uređaja od 1975. godine postoji na svjetskom tržištu kao proizvođač električne i elektronič­ke opreme. Nakon srodnih projekata koji su zaživjeli u nekoliko hrvatskih gradova UTE je u suradnji s tvrtkom Penta iz Pule 2014. godine razvio brend go2bike. Sustav je to automatsko­g iznajmljiv­anja bicikla jednostavn­e implementa­cije i načina korištenja.

Pametna rješenja

Korisnik pristupa punktu s biciklima i nakon prijave u sustav preuzima željeni bicikl te kreće na vožnju. Po isteku korištenja bicikl vraća na bilo koji punkt a sustav sam očitava parametre o korištenju. Cjelokupni poslovni proces u UTEu vezan uz go2bike, od dizajna i razvoja tehnološki­h rješenja preko proizvodnj­e u prototipsk­im količinama, kao i serijskoj proizvodnj­i, do ugradnje i puštanja u pogon te kasnije održavanje i servisiran­je, oslanja se ponajprije na snage svojih zaposlenik­a te partnera s kojima je uspostavlj­ena dugogodišn­ja suradnja.

Prvi instaliran­i sustav bio je pilotproje­kt bikesharin­ga u Rijeci u svibnju 2013. a iste godine UTEov tim je u rad pustio Park&ride u Umagu – prvi svjetski sustav koji nudi kombinacij­u električni­h i mehaničkih bicikala. U 2014. i 2015. uslijedili su sustavi Bicko i Kampus u Koprivnici, Štromček u Čakovcu te Bičikleta u Puli. Ove je godine instaliran i u rad pušten Gackabike sustav u Otočcu, a trenutno su u završnim fazama novi sustav MEDbike u Medulinu kao i proširenja sustava u Čakovcu i Puli. Također, ove je godine go2bike sustav prešao granice Hrvatske te su pred finalizaci­jom sustavi javnih bicikala u talijanski­m općinama blizu Lecce i Torina kao i nekoliko projekata pred finalizaci­jom u regiji Veneto, a prema dostupnim naznakama postoje velike mogućnosti širenja na Španjolsku, Mađarsku, Sloveniju, Srbiju i BIH.

U izvedbi tvrtke UTE sustavi javnog iznajmljiv­anja bicikala imaju niz tehnološki­h unaprjeđen­ja koje su samostalno razvili, kao što su dodatno punjenje baterije bicikla dinamom tijekom vožnje, mogućnost zaključava­nja bicikala izvan postolja posebnim sigurnosni­m sustavom, praćenje bicikala GPSom u realnom vremenu, uz mogućnost ugradnje alarma prema korisnikov­im željama ako se primjerice prijeđe u nedozvolje­nu zonu, plaćanje kreditnom karticom izravno na pilonu, kontrolni centar za nadzor i upravljanj­e sustava, kao i mogućnost niza definirani­h i adhoc izvještaja prema potrebama upravljačk­e tvrtke.

Jednostavn­ost prije svega

Korištenje go2bike ne može biti jednostavn­ije, korisnik pristupa punktu s biciklima i prijavljuj­e se u sustav na jedan od više mogućih načina, ili RFIDkartic­om ili upisom korisničke lozinke na terminalu ili putem aplikacije na mobilnom telefonu. Sustav ‘otključava’ željeni bicikl i spremni ste za vožnju. Po isteku korištenja bicikl vraća na bilo koji punkt, te sustav sam očitava sve parametre o korištenju i vraćanju. Go2bike kao cjelinu čine bicikli ili električni bicikli, postolja za prihvat bicikala, piloni, odnosno infopunkto­vi i programska podrška za upravljanj­e čitavim sustavom. Sastavni dio je i webstranic­a za prijavu u sustav i mogućnosti informiran­ja o njemu, a opcionalni su nadstrešni­ca te videonadzo­r.

 ??  ??
 ?? PD ??
PD
 ??  ?? UTE sustavi javnog iznajmljiv­anja bicikala imaju niz tehnološki­h unaprjeđen­ja koje su samostalno razvili
UTE sustavi javnog iznajmljiv­anja bicikala imaju niz tehnološki­h unaprjeđen­ja koje su samostalno razvili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia