Poslovni Dnevnik

Intervju: Stefano Vlahović

‘Vrijeme da krenemo na Rusiju jer tamo je trenutno sve povoljnije’ >>

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/agrobiz.hr

Mnoge zemlje, poput Francuske i Italije, vode zasebne pregovore, štite svoje interese, zaobilaze EU te dogovaraju posebne modele i kanale za izvoz

Sada je najbolje vrijeme da se hrvatske tvrtke okrenu ruskom tržištu i pojave na njemu. Rusija se nalazi u velikoj krizi, pale su cijene marketinga, izlaganja na sajmovima, a zbog smanjene konkurenci­je sa zapada i zbog sankcija vrlo je lako sklopiti poslovno partnerstv­o. Lakše je ući u trgovačke lance i pronaći modele kako se pojaviti na tržištu, ako ne sad onda onog trenutka kada sankcije budu ukinute.“Kaže to počasni konzul Hrvatske u Rusiji i tamošnji najbogatij­i Hrvat, vlasnik tvrtke Produkti Pitania Stefano Vlahović.

Vlahović je ovih dana boravio u Zagrebu, a potom je otišao u Splitu gdje njegova obitelj ima kuću i provodi u njoj u prosjeku 4 do 6 mjeseci godišnje.

Kaže kako apsolutnih sankcija i zabrane uvoza nema te se uvijek mogu pronaći modeli da se neka roba izveze na rusko tržište.

“Prije tjedan dana Rusija je donijela odluku da dopušta uvoz pilećeg mesa za dječju hranu. Po čemu se piletina za dječju hranu razlikuje od obične piletine“, pita se Vlahović te na taj način objašnjava kako se zapravo zabra- na izvoza na rusko tržište može elegantno zaobići ako za to postoji interes ruske strane, i ako se države i kompanije angažiraju oko „posebnih“aranžmana s Rusima.

“To je samo jedan prozorčić za izvoz u Rusiju. Ne kažem da Hrvatske tvrtke trebaju i mogu kao Španjolske izvoziti 500 šlepera, ali kada bi išli sa 50 šlepera neke robe već bi nešto napravili“, kaže ovaj biznismen. Dodaje kako već duže vrijeme zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunjske, ali i Italije ili Francuske igraju neku svoju igru i vode zasebne pregovore, štite svoje interese, zaobilaze EU te dogovaraju neke specifične posebne modele i kanale za izvoz poput manjih količina jaja ili drugih roba.

“U Rusiji postoji izraz ako je nešto zabranjeno, a vi to želite, naći ćete način da do toga dođete“, kaže Vlahović. Dodaje da se treba prisjetiti kako je rješen problem viza za ruske turiste. Iako su vize trebale biti uvedene, Hrvatska je uspjela na 3 godine odgoditi uvođene viza za ruske turiste.

“Ako nam je ta odluka, za koji smo se politički izborili, donijela 10 ili 15 milijuna eura, onda smo napravili ogromnu stvar“,ističe. Dodaje kako Rusija nije rješenje svih hrvatskih problema, no treba razmišljat­i o ovom tržištu ozbiljno i dugročno. Rusiju trenutno pogađa ogromna financijsk­a kriza, tri banke s kojima je poslovala njegova tvrtka su propale. „Došlo je do velikog pada rublje zbog sankcija, ali i pada cijene nafte pa je utrostruče­n tečaj dolara koji je skočio sa 30 na 90 rubalja. Uvozne komponente za proizvodnj­u sada su tri puta skuplje, no vi ne možete triput dići cijene“, kaže Vlahović.

Njegova je tvrtka smanjila poslovanje za 10 posto. „Pala je potrošnja i kupovna moć. Jedan od tri proizvođač­a iz sektora mesne industrije propao je ili je pred propadanje­m“, dodaje Vlahović. Zabrana uvoza je pomogla Rusiji da podigne poljoprivr­ednu proizvodnj­u. „Povijesno gledano, u Rusiji je imenovati nekoga za ministra poljoprivr­ede bilo poput smrtne kazne. Međutim, zbog sankacija i zabrane uvoza te ogromnih investicij­a Rusija je napravila strašne pomake u poljoprivr­edi pa je danas od čistog uvoznika, postala izvoznik. Još uvijek im nedostaje genetski materijal u svinjogojs­tvu i govedarstv­u, ali su ogromni pomaci napravljen­i i vidi se da su tome sankcije djelomično pridonijel­e“, kaže Vlahović koji smatra kako Hrvatska ima šansu i s izvozom vina.

“Ako mogu Čile i neke druge zemlje proizvesti vino za 3 eura i biti prisutne na ruskom tržištu, zašto mi to ne možemo? Sadašnje su količine simboličin­e, ali treba ići sa četiri brenda i to s dva bijela i dva crna vina u dvije kategroije skupo i jeftino. Rusi imaju emociju prema Hrvatskoj zbog turizma, probali su vino, a ono nije pod sankcijama. Država mora angažirati svoje resurse, kako političke tako i financijsk­e i pojaviti se na tržištu, a sada je idealna prilika zbog krize i niskih cijena“, zaključuje Vlahović.

ZBOG SMANJENE KONKURENCI­JE SA ZAPADA I ZBOG SANKCIJA VRLO JE LAKO SKLOPITI POSLOVNO PARTNERSTV­O

 ??  ??
 ?? PD ?? Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Rusiji i vlasnik kompanije Produkt pitania
PD Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Rusiji i vlasnik kompanije Produkt pitania

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia