Poslovni Dnevnik

Revlon osvojio kreme i parfeme Elizabeth Arden

Svijet

- TOMISLAV PILI

Cjenovni rat Kozmetički div kupnjom manjega konkurenta bacio rukavicu L’Orealu

Američka kompanija dat će 870 milijuna dolara kako bi pomrsila račune konkurenti­ma u višem cjenovnom razredu

Revlon je odlučio zaoštriti konkurenci­ju na globalnom kozmetičko­m tržištu do usijanja. Američka kompanija dogovorila je kupnju manjega konkurenta, tvrtke Elizabeth Arden, za ukupno 870 milijuna dolara kako bi ojačala segment proizvoda njege za kožu te mirisa. Također, motiv za kupnju je i širenje na brzorastuć­im tržištima, poput azijskopaŠ cifičke regije, prenosi Reuters. Po objavi vijesti dionice Elizabeth Arden skočile su na Njujorškoj burzi za 50 posto na gotovo 14 dolara koliko je Revlon i objavio da će platiti za dionicu. On je, pak, svoju vrijednost na burzi neznatno povećao.

Kreme, parfemi i šamponi

Većinski udjel u Revlonu kontrolira milijarder Ron Perelman, a kupnja Elizabeth Arden došla je šest mjeseci nakon što je Perelman najavio da će Revlon “potražiti strateške alternativ­e”. Preuzimanj­em Elizabeth Arden kompanija će se moći bolji nositi sa konkurenti­ma iz višeg cjenovnog razreda, poput Estée Lauder ili vodećeg L’Oreala, smatraju analitičar­i. Naime, Elizabeth Arden snažno je prisutan na tržištu luksuznih proizvoda za njegu kože, poglavito u “antiaging” proizvodim­a, kao što su Prevage, Ceramide i SuperStart. K tome, linija parfema te tvrtke uključuje i mirise licenciran­e od strane “celebritya”, poput Britney Spears, Justina Biebera ili Taylor Swift. Uz svoje poznate ruževe i lakove za nokte, Revlon je vrlo snažan u segmentu njege kose koje distribuir­a u 130 država. Američka kom- panija predviđa da će preuzimanj­em Elizabeth Arden na sinergijsk­im učincima uštedjeti 140 milijuna dolara.

Korijeni iz 1910. godine

Elizabeth Arden vuče korijene još od 1910. godine kada je istoimena osnivačica otvorila svoj prvi salon na njujorškoj Petoj aveniji. U prvom tromjesečj­u kompanija je objavila gubitak od 28,4 milijuna dolara uz priho- de od 192 milijuna dolara. Revlon je osnovan 1932., a u prvom tromjesečj­u ostvario je dobit od 11 milijuna dolara uz prihode od 440 milijuna dolara.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia